Scholz a criticat vehement guvernul iranian pentru reprimarea sângeroasă a protestelor declanșate de moartea tinerei Mahsa Amini, pe data de 16 septembrie. Cancelarul federal a declarat că protestele nu mai sunt „doar o chestiune de coduri vestimentare”, ci s-au transformat într-o luptă pentru libertate și dreptate.
Revolta populară a început când Mahsa Amini a murit după ce a fost reținută de poliția iraniană a moravurilor pentru că nu ar fi purtat în mod corespunzător hijabul. Tulburările s-au transformat într-una dintre cele mai mari și mai semnificative provocări din istoria guvernului islamic al Iranului.
Declarațiile lui Scholz vin înaintea unei reuniuni a UE care va avea loc luni, în cadrul căreia miniștrii de externe vor lua în considerare aplicarea de noi sancțiuni împotriva Iranului din cauza represiunii sale violente, precum și din cauza furnizării de drone către forțele ruse din Ucraina.
Mai mulți lideri, dar și activiști din domeniul apărării drepturilor omului au cerut Occidentului să își intensifice eforturile de susținere a protestatarilor și să sancționeze guvernul iranian, inclusiv prin expulzarea diplomaților săi și închiderea ambasadelor.
Un diplomat european, care a discutat cu AFP sub rezerva anonimatului, a declarat că aproximativ 30 de persoane ar urma să fie sancționate de către blocul comunitar. Este probabil ca acestea să fie persoane din interiorul regimului sau care au legături cu guvernul de la Teheran.
Cel puțin 326 de protestatari, dintre care 43 de copii și 25 de femei, au fost uciși în Iran, potrivit cifrelor publicate sâmbătă de Iran Human Rights. Este probabil ca numărul real al victimelor să fie mult mai mare, multe dintre decese nefiind raportate.
„Curaj”
Liderul german a lăudat protestele din Iran, conduse de femei, care au cuprins întreaga țară. „Abia putem începe să ne imaginăm cât de mult curaj este nevoie pentru asta”, a spus Scholz în discursul său video săptămânal.
„Mai mult de 300 de morți, zeci de condamnări la moarte și peste 14.000 de arestări. Până în prezent. Cei care demonstrează împotriva opresiunii din Iran își riscă viața și, adesea, și viețile celor dragi și se confruntă cu perspectiva torturii și a deceniilor de închisoare”, a adăugat cancelarul german.
Oamenii din Germania care au rădăcini iraniene sunt îngrijorați pentru rudele lor și sunt „îngroziți și dezgustați de ceea ce regimul mullahilor le face demonstranților”, a continuat șeful guvernului de la Berlin.
„Este clar că guvernul iranian este singurul responsabil pentru acest val de violență”, a punctat Scholz.
272.000 de persoane de origine iraniană trăiesc în Germania, potrivit Oficiului Federal de Statistică din această țară.
Transferurile de drone din Iran către Rusia vor fi, de asemenea, discutate în cadrul reuniunii de luni, a precizat oficialul european citat de AFP.
Kievul și aliații săi occidentali acuză Rusia că a folosit drone de fabricație iraniană în ultimele săptămâni pentru a efectua atacuri paralizante în Ucraina, care au provocat pene de curent intermitente și penurii de apă în întreaga țară.
La sfârșitul săptămânii trecute, Teheranul a recunoscut, pentru prima dată, că a livrat drone Rusiei, dar a susținut că acestea au fost expediate înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.
Iranul a negat însă că a furnizat arme Moscovei, susținând că este o parte neutră în acest conflict.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
ivryernest • 12.11.2022, 17:55
În Canada e invers. Femeile demonstrează pentru dreptul de a-și pune diverse cârpe pe cap.