La doar câteva ore după ce președintele PNL, Florin Cîțu, a fost demis de Parlament din scaunul de premier, susținătorii din partid ai lui Ludovic Orban anunță public, printr-o scrisoare deschisă, că îl susțin pe acesta din urmă pentru scaunul de șef al Guvernului.

Asta deși prim-vicepreședintele liberal, Rareș Bogdan, afirma că, dimpotrivă, Cîțu este propunerea PNL.

În scrisoarea susținătorilor lui Orban, aceștia consideră „refacerea coaliției de guvernare în jurul PNL, alături de USR-PLUS, UDMR și grupul minorităților naționale, ca fiind singura formulă politică în acord cu votul exprimat de cetățeni în urmă cu un an”

În plus, aceștia afirmă că „cea mai potrivită persoană, capabilă să negocieze refacerea coaliției de guvernare și să conducă Guvernul în calitate de prim-ministru este Ludovic Orban. El are calitățile necesare pentru a fi desemnat ca prim-ministru, susținut de Partidul Național Liberal, pentru a îndeplini această responsabilitate cu eficiență, coerență și echilibru imediat ce va primi votul de încredere al Parlamentului”.

Pe lista semnatarilor scrisorii se află, printre alții, foști miniștrii din Guvernul Cîțu – Adrian Oros (Agricultură) și Alexandru Nazare (Finanțe) -, dar și fostul ministru al muncii din Guvernul Orban (Violeta Alexandru).

„Ludovic Orban este reprezentantul PNL care se bucură de cea mai mare autoritate publică, de cea mai vastă experiență politică și guvernamentală, dovedite în calitate de prim-ministru în cea mai grea perioadă cu care s-a confruntat România chiar de la debutul pandemiei. Situația de criză în care se găsește România nu lasă loc de experimente politice”, mai menționează autorii.

În același timp, tabăra Orban din PNL îl acuză pe Cîțu că a declanșat „în mod iresponsabil și unilateral” criza guvernamentală și respinge varianta unui guverm minoritar susținut în Parlament de PNL. 

Cum arată calculele unei sciziuni în PNL

Cei 41 de senatori și deputați PNL care îl susțin pe Orban nu reprezintă nici jumătate din numărul parlamentarilor liberali (134). În cazul unei sciziuni în PNL, în care aripa Orban ar încerca să formeze o alianță pentru un guvern cu USR-PLUS, aceștia nu ar strânge cele 234 de voturi necesare unei majorități, ci doar 121. Și nu ar reuși asta nici dacă ar convinge UDMR să li se alăture cu cei 29 de senatori și deputați și nici pe cei 18 parlamentari ai minorităților. Un total de 169 (cu tot cu votul unui parlamentar neafiliat, plecat din UDMR).

ORGANIZAȚIA NUME FUNCȚIA
ALBA Corneliu Olar Deputat
Sorin Bumb Senator
ARAD Ioan Cristina Senator
ARGEȘ Adrian Miuțescu Deputat
Dănuț Bica Senator
BACĂU Cătălina Ciofu Deputat
Elena Hărătău Deputat
BIHOR Ioan Cupșa Deputat
BISTRIȚA NĂSĂUD Diana Morar Deputat
Ovidiu Iosif Florean Senator
BRĂILA Alexandru Popa Deputat
BRAȘOV Cristina Vecerdi Deputat
Dumitru Flucuș Deputat
CLUJ Adrian Oros Senator
Sabin Sărmaș Deputat
CONSTANȚA Bogdan Bola Deputat
DÂMBOVIȚA Gabriel Plăiașu Deputat
GALAȚI George Scarlat Deputat
Onuț Atanasiu Deputat
DOLJ Nicolae Giugea Deputat
GORJ Ion Iordache Senator
IALOMIȚA Luminița Barcari Deputat
IAȘI Alexandru Kocsis Deputat
Sorin Năcuță Deputat
ILFOV Daniel Gheorghe Deputat
MUREȘ Ervin Molnar Deputat
PRAHOVA Alexandru Nazare Deputat
George Ionescu Deputat
SIBIU Constantin Șovăială Deputat
Christine Tellmann Deputat
TELEORMAN Costel Barbu Deputat
TIMIȘ Claudiu Chira Deputat
VÂLCEA Claudia Banu Senator
VASLUI Iulian Mihai Bîca Senator
VRANCEA Ion Ștefan Deputat
Ionel Dancă Deputat
Raluca Ioan Senator
BUCUREȘTI Violeta Alexandru Deputat
Antonel Tănase Deputat
DIASPORA Viorel Badea Senator
Valentin Făgărășian Deputat

 
 

Urmărește-ne pe Google News