UPDATE 14:45: Primarul Nicușor Dan a reacționat pe Facebook și a spus că așteaptă de la consilierii generali USR PLUS care au votat împotrivă ori s-au abținut propria lor variantă de proiect de buget. El a adăugat că bucureștenii nu trebuie să sufere pentru niște „ambiții nerezonabile”.
UPDATE 13.25: Proiectul de buget al Bucureștiului a fost respins cu 17 voturi pentru, 22 de voturi împotrivă și 14 abțineri.
UPDATE 12.00: Toate amendamentele făcute de PSD la proiectul de buget au fost respinse.
UPDATE 10.50: Consiliera USR-PLUS Anamaria Gram a cerut retragerea proiectului de buget de pe ordinea de zi a ședinței, însă primarul Nicușor Dan nu a fost de acord. El s-a arătat „uluit” de demersul consilierilor generali USR-Plus.
„Am realizat o propunere de buget care a fost gata în 15 martie și a fost trimisă consilierilor generali. Ăla e bugetul, cu mici modificări. Sunt uluit. Primarul a discutat cu fiecare din grupurile de consilieri din majoritate. Grupurile au discutat între ele încă de acum șase săptămâni și acum venim și spunem că n-avem buget”, a spus primarul Nicușor Dan la începutul ședinței CGMB.
Consilierul PSD Aurelian Bădulescu, fost viceprimar în administrația Firea, i-a reproșat lui Nicușor Dan că este „musafir” în administrație pentru că nu a reușit nici măcar să facă cele două partide din alianță să se înțeleagă.
„Musafir sunteți aici, musafir sunteți și în administrație. Nu ați reușit să faceți un pact între cei doi actori mari pe care îi aveți alături. Este un eșec al domniei voastre. Cred că veți depăși, dar sunt curios cu ce costuri. Am auzit cum domnul de la grupul infracțional USR-PLUS se vaită pe-aici. Pe ce vă certați? Astea sunt cheltuielile Bucureștiului. Eu nu înțeleg pe ce vă certați? Haideți să închidem un buget în formula asta, avem posibilitatea să ne întâlnim la rectificare”, a spus Bădulescu.
El a adăugat: „Să-i spuneți lui Vlăduț să-și ia laba pe ce înseamnă sănătatea publică și șmecheriile lui”, referindu-se la informațiile care au apărut în spațiul public privind presiunile pe care le-ar face fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu pentru ca viceprimarul Horia Tomescu să primească drept de semnătură pentru gestionarea problemelor din sănătate.
Proiectul de buget al Bucureștiului naște noi tensiuni între primarul Nicușor Dan și alianța USR PLUS, dar și între consilierii generali din acest partid.
Șapte consilieri generali USR-PLUS din totalul de 17, în frunte cu viceprimarul Horia Tomescu, i-au cerut aseară primarului să retragă proiectul de pe ordinea de zi a ședinței de astăzi pentru că acesta nu este „realist” și nu a fost corect fundamentat.
Aceștia sunt: Cosmin Smighelschi, Iuliana Roxana Cantea, Florin Covaci, Sanda Hristudor, Gabriel Rău, Andrei Daniel Rigu și Nicorel Nicorescu.
Nu toți consilierii sunt împotriva proiectului
Bugetul a creat însă tabere în interiorul alianței. În timp ce unii vor să boicoteze ședința CGMB de miercuri, alții spun că vor vota proiectul.
Ana Ciceală, consilier general USR-PLUS și membră în comisia de buget, admite că membrii alianței din Consiliu au cerut un punct de vedere de la conducerea filialei pe București, iar aceasta a spus ce condiții trebuie îndeplinite pentru buget.
„Condiții care eu cred că sunt îndeplinite. Am formulat câteva amendamente la proiectul de buget, pe care eu cel mai probabil îl voi vota”, a mai spus Ana Ciceală, precizând că și alți consilieri USR-PLUS vor adopta aceeași poziție.
Ea spune că nici nu știa de demersul public al viceprimarului și colegilor săi.
„Recunosc că am aflat ieri, foarte târziu, că Horia Tomescu va face această declarație de presă. Nu au existat discuții pe acest subiect înainte, între consilieri”, a spus Ana Ciceală, contactată de Libertatea.
Pentru ca proiectul de buget să fie aprobat este nevoie de votul a jumătate plus unu dintre consilieri. Bugetul nu poate trece fără votul tuturor consilierilor USR PLUS.
PNL votează bugetul
PNL susţine propunerea de buget iniţiată de primarul general Nicuşor Dan, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, Diana Mardarovici, consilier PNL în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, purtător de cuvânt al consilierilor liberali, potrivit Agerpres.
Avem foarte multe aşteptări şi noi faţă de ceea ce trebuie făcut, dar le putem rezolva lucrând împreună. Facem acest lucru din respect faţă de primar, dar în special din respect faţă de bucureştenii care ne-au acordat voturile, pentru că ei vor să ne apucăm de treabă în Bucureşti.
Diana Mardarovici:
Consiliera liberală a precizat că Primăria Capitalei a fost preluată într-o situaţie dificilă, cu datorii foarte mari lăsate de administraţia anterioară, iar dacă bugetul nu este aprobat, „nu se pot face plăţile necesare şi elementare pentru funcţionare”.
De ce se ceartă USR PLUS cu Nicușor Dan
Proiectul de buget al Bucureștiului pe anul acesta a fost pus în dezbatere publică pe site-ul primăriei în 7 aprilie.
Pe scurt, ce prevede acesta:
- venituri de puțin peste 6,9 miliarde de lei;
- cheltuieli estimate mai mari, de 6,95 miliarde de lei – rezultă un deficit de 50 de milioane de lei;
- buget de investiții de 2,2 miliarde de lei;
- doar 950.000 de lei ajutoare pentru lăcașurile de cult;
- fără bani pentru spectacole și statui.
Nicușor Dan anunțase un buget de 5 miliarde de lei, nu de 7 miliarde
Ce i-a nemulțumit pe cei șapte consilieri generali USL PLUS și pe viceprimarul Tomescu este în primul rând forma proiectului de buget.
Înainte ca acesta să fie finalizat, primarul Nicușor Dan a prezentat, într-o conferință de presă din martie, o primă formă discutată cu consilierii generali. În acea variantă, veniturile estimate erau de 5 miliarde de lei. „Un buget prin care vrem să ieșim din delirul grandoman al fostei administrații”, spunea atunci Nicușor Dan.
Dar bugetul s-a făcut de 7 miliarde până a intrat în dezbatere publică. O parte dintre consilierii generali îl acuză pe Nicușor Dan că le-a blocat accesul la informații despre forma actuală a bugetului.
„Primarul a interzis accesul consilierilor și viceprimarului la orice fel de detalii care să explice forma actuală a bugetului. Avem deci motive să credem că aceste estimări de venituri nu sunt realiste. Nu putem să ne mințim că anul acesta, dintr-odată, o să avem o mulțime de bani dacă în anii trecuți nu s-a întâmplat asta. Noi vrem să avem un buget realist”, a spus aseară viceprimarul USR PLUS Horia Tomescu.
Dreptul de semnătură
O altă problemă este legată de faptul că primarul Nicuşor Dan i-a delegat lui Horia Tomescu atribuţiile privind coordonarea celor 19 spitale din Capitală, însă nu şi dreptul de semnătură, scrie Digi24.
Schimbarea managerilor spitalelor din subordinea primăriei, dar și bugetul de 355 de milioane de lei al ASSMB au rămas sub controlul primarului general.
Tensiuni vechi
Neînțelegerile, deși nu toate vizibile, între primarul Nicușor Dan și USR-PLUS au început încă din prima lună de mandat la Primăria Capitalei, marcată de omniprezența liderului PNL Ludovic Orban în campania electorală pentru alegerile parlamentare.
Candidații PNL s-au fotografiat alături de Nicușor Dan pe pliantele electorale, în timp ce USR-PLUS a fost lăsat pe-afară.
În decembrie, primarul Capitalei a renunțat oficial la alianța din care face parte și partidul pe care l-a fondat și care l-a sprijinit la alegerile locale când a anunțat că va vota cu liberalii la parlamentare.