Pierderea mielinei de pe terminatiile nervoase provoaca o incapacitate a nervilor de a transmite impulsurile electrice (forma in care este codificata cea mai mare parte a informatiei in organism) spre si dinspre creier.
Cauza distrugerii mielinei poate fi un raspuns imun anormal, prin care organismul nu-si mai recunoaste propriile celule si le „mananca”. Aceasta manifestare autoimuna se pare ca este declansata de anumite virusuri si factori de mediu neidentificati cu certitudine.
Boala afecteaza in principal adulti tineri, inceputul manifestarilor situandu-se undeva, in jurul varstei de 20-30 de ani, dar acest lucru nu este o regula. Mai e de mentionat ca femeile sunt vizate intr-o proportie mult mai mare decat barbatii. Inceputul e de obicei acut: parestezii (furnicaturi si senzatie de amorteala), pareze, nevrite, ameteli, tulburari de echilibru. Multi pacienti se plang de stari depresive, de labilitate emotionala, oboseala sau ca le-au aparut tulburari de vorbire.
In functie de evolutia sclerozei, ea se clasifica in mai multe tipuri
4 Scleroza benigna: dupa unul-doua atacuri, cu recuperare completa, boala dispare si nu da invaliditate.
4 Scleroza in puseuri: evolueaza in valuri, simptomele putandu-se agrava de la un atac la altul. Intre atacuri, perioadele de liniste pot fi de cateva luni sau chiar de cativa ani.
4 Scleroza progresiva: la inceput, boala evolueaza in puseuri, dar, cu timpul, perioadele de „liniste” dispar, ba chiar atacurile se suprapun. Deficientele motorii se agraveaza, ducand la handicaparea pacientului.
Din nefericire, nu exista un tratament care sa vindece scleroza in placi. Dupa punerea unui diagnostic de certitudine, printr-o analiza numita „rezonanta magnetica nucleara” (RMN), urmeaza instituirea unui tratament de atenuare a simptomatologiei. In crize se folosesc hormoni corticosteroizi si substante care stimuleaza imunitatea (interferon). La acestea se adauga tratamente pentru durere, oboseala, crize spastice, controlul sfincterelor.
E bine pentru pacienti sa stie ca boala nu este contagioasa si nici ereditara, insa influenta unor factori de mediu exista. Nu toate cazurile sunt debilitante, existand multe persoane cu scleroza in placi care duc o viata activa si aproape normala.

Raspunsuri la scrisori
Gheorghe Lusca, Fagaras
Simptomele de care va plangeti sunt atat de multe si de diverse, incat inteleg de ce medicilor le-a fost atat de greu sa va puna un diagnostic clar. Nu va pot ajuta decat cu sfatul de a va adresa unei clinici bune de boli interne, eventual la Brasov. Aveti nevoie de analize si explorari functionale, ceea ce nu se poate face fara internarea in spital.

 
 

Urmărește-ne pe Google News