„Cred într-un învățământ agricol pentru că văd, în fiecare zi, ce înseamnă confortul adus dimineața de cana de cafea și felia unsă cu unt și miere”, spune directorul. Așa că școlește generații de elevi care să respecte și să înțeleagă câtă muncă este într-o cană de cafea și în felia de pâine cu unt și miere.

De ani buni reușește, dar își dorește să atragă tot mai mulți tineri pasionați care să înțeleagă că „ideea că te duci «la coada vacii» este acum departe de ce înseamnă un fermier școlit cum trebuie.”

România are mare nevoie de agricultori și fermieri cu școală.  Aproape 97% dintre fermierii români au doar experiența muncii câmpului și asta e valabil și printre managerii tineri, sub 35 de ani: aproape 90% dintre ei au doar „școala vieții” în agricultură. Și peste toate, avem și a treia cea mai îmbătrânită populație de fermieri din UE, după Portugalia și Cipru, arată Școala 9.

Proiectul World Vision: „Mândru să fiu fermier”

Colegiul pentru Agricultură și Industrie Alimentară „Țara Bârsei” din Prejmer este parte din proiectul World Vision „Mândru să fiu fermier”, prin care vor să redea agricultorului locul și imaginea pe care le merită.

Din oferta de studiu pentru 2021/2022 va face parte și noua specializare de piscicultor-prelucrător pește, anunțată recent printr-un comunicat oficial pe pagina de Facebook a colegiului: 16 locuri în sistem dual și 12 locuri în sistem profesional simplu. 

„Înființarea ei vine ca răspuns al solicitărilor din mediul de afaceri piscicol. Antreprenorii se angajează să ofere elevilor baza materială pentru practică, și bursă lunară de 200 lei pentru elevii din sistem dual, cu posibilitatea angajării acestora la terminarea studiilor”, a declarat Flavius Foica. 

Citiți mai multe despre facilitățile liceului din Prejmer și pasiunea directorului său, în Școala 9

Urmărește-ne pe Google News