Întrebat de un reporter, pe 5 februarie, în ce măsură se va respecta distanțarea între elevi odată cu redeschiderea școlilor din 8 februarie, Vlad Voiculescu a răspuns: „Foarte importantă este aerisirea spațiului, extrem de importantă, dacă nu mai importantă decât distanțarea”.

La solicitarea Școala 9, Ministerul Sănătății a transmis studiile pe care se bazează ministrul Vlad Voiculescu pentru această afirmație. Este vorba de două link-uri care fac trimitere la:

  • recomandările din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)
  • recomandările din partea Departamentului de Sănătate din Rhode Island (SUA)

Răzvan Cherecheș: „Distanțarea este importantă”

Răzvan Cherecheș, directorul Departamentului de sănătate publică al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, a analizat cele două ghiduri și a explicat pentru Școala 9 că „nu există nicio precizare care să arate că aerisirea spațiului din clase ar fi mai importantă decât distanțarea dintre elevi”.

„OMS menționează o serie de pași care trebuie parcurși printre care sunt ventilația sălilor de la clasă și distanțarea între elevi. Însă nici OMS, nici Departamentul de Sănătate din Rhode Island nu fac o ierarhizare a măsurilor în sensul de care este mai importantă de respectat”, a afirmat expertul în sănătate publică.

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș

Niciunul dintre articolele pe care le-am citit din literatura de specialitate nu arată că una dintre aceste măsuri ar fi mai eficientă, ci vorbesc despre necesitatea unei complementarități între distanțare, ventilație, purtarea de mască și respectarea măsurilor de igienă.

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică:

Distanță de un metru recomandată, nu obligatorie

În ordinul comun emis de Ministerul Sănătății și de Ministerul Educației privind redeschiderea școlilor, respectarea distanței de minimum un metru nu este obligatorie, ci doar recomandată.

„În situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maxim posibilă, inclusiv prin amplasarea optimă a mobilierului școlar”, potrivit ordinului.

Această precizare „scapă școlile și Ministerul Educației de responsabilitatea de a asigura spațiul necesar pentru distanțarea între elevi“, mai explică Răzvan Cherecheș.

Expertul atrage atenția că numărul de noi cazuri raportate crește tot mai mult și, chiar dacă nu putem ști exact în ce măsură nerespectarea distanțării dintre elevi în școli contribuie la această creștere, totuși poate fi una dintre cauze. 

Reclamații la minister

La rândul său, Sorin Ion, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar în cadrul Ministerului Educației, a declarat miercuri că au venit mai multe reclamații către instituție din cauza nerespectării distanțării de cel puțin un metru între elevi.

„Ceea ce s-a reclamat în buna desfășurare a procesului de educație este lipsa spațiilor generoase pentru elevii noștri. Întotdeauna opinia publică a criticat nerespectarea distanțării la orele de curs, poate părea un lucru neimportant acum, dar este vital pentru siguranța copiilor noștri”, a declarat Sorin Ion.

Citiți analiza integrală pe Școala 9.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News