Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe organizate de „Salvați Copiii”, că, pe lângă „cei 230.000” de elevi care au raportat anul trecut că n-au avut acces la educația online, anul acesta, alți 280.000 de elevi spun că nu au un echipament pentru a face școală de acasă.
În total ar fi 510.000 de elevi înregistrați că n-au avut acces la educație în pandemie, a adăugat acesta. O explicație pentru faptul că încă 280.000 de copii au cerut tabletă a fost, potrivit ministrului, că erau mai mulți frați în familie.
„O altă explicație, îmi pare rău că trebuie să o spun, dar nu cred că are rost să ascundem nici lucrurile care sunt în dezavantajul școlii sau al ministerului, dar nici al elevilor care, având posibilitatea de a avea o tabletă sau un laptop în plus, au zis dacă se poate, de ce nu?”, a mai spus Sorin Cîmpeanu, citat de Școala 9 BRD, o platformă publicistică având ca temă educația, fondată și finanțată de BRD, dar scrisă de jurnaliști independenți.
10 luni, 8 statistici
„Ministrul Cîmpeanu a ales să dea vina pe cei mai vulnerabili copii, fără să întrebe: Au reușit inspectoratele școlare județene și directorii să-i contacteze pe toți copiii săraci? Poate la unii dintre angajați a fost lipsă de voință sau doar neputință”, scrie în comentariu Florinela Iosip și oferă cronologic datele pe care le-a dat Ministerul Educației cu privire la copiii care n-au acces la școala online.
- 2 aprilie: Institutul de Științe ale Educației (acum integrat în Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, care ține tot de Ministerul Educației) spune că 65% dintre elevi duc lipsa unui dispozitiv, iar 64% dintre elevi au acces limitat la internet.
- 6 aprilie 2020: Monica Anisie spune opusul: 60% dintre elevi îşi continuă învăţarea de acasă, în spaţiul online.
- 4 mai 2020: Monica Anisie spune că 250.000 de elevi nu au acces la tehnologie și că pentru ei Ministerul Educației va achiziționa tablete.
- 13 noiembrie 2020: „Aproape” un milion de copii nu au avut acces la educația online din cauza lipsei de acces „la o infrastructură de bază”, arată un document de lucru al Guvernului.
- 18 decembrie 2020: Subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Educației Jean Badea spune că aproximativ 400.000 de elevi nu au internet acasă.
- 23 decembrie 2020: De la începutul anului școlar, peste 452.000 de elevi nu au avut acces la școala online, „deoarece fie comunitățile în care trăiesc nu beneficiază de acces la internet, fie elevii nu au dispus de echipamente la începutul anului școlar”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației la solicitarea Școala 9.
- 10 ianuarie: 237.000 de elevi fără internet și 287.000 de elevi fără tablete, potrivit datelor de la inspectoratele școlare județene solicitate de Sorin Cîmpeanu.
- 28 ianuarie: Sorin Cîmpeanu spune că 510.000 de elevi nu au avut acces la internet sau la echipamentele necesare pentru școala online de când a început pandemia.
Puteți citi integral analiza pe Școala 9.