Mariana Șerban lucrează ca femeie de serviciu la Școala 141 din Rahova. Pandemia i-a dublat volumul de muncă, fiindcă face curățenie și dezinfecție de mai multe ori pe zi iar școala are trei schimburi de elevi.
Dar ce o doare e când își vede nepoatele cum se chinuie la școala online: transmisia se întrerupe mereu, sunetul nu e bun. Și-au împărțit mica locuință pe teritorii și după un orar, ca să aibă liniște pentru teme și ore.
”Tot mai bine e la școală”, spune ea, într-un reportaj realizat de siteul de educație Școala 9.
În casa Marianei Șerban, într-o sobă mică de teracotă, duduie focul. Nepoata ei de clasa a patra, va intra la ore. ”Am cumpărat o tură de lemne și o să mai cumpărăm”, spune femeia, dar pe chip i se vede îngrijorarea.
Francisca, cealaltă nepoată, este în clasa a șaptea și are ore după-amiaza, așa că acum o mai ajută pe cea mică. Deschid cartea de română, deschid tableta, verifică tema.
Educație cu întreruperi
”Nu prea înțelegem la ore, se întrerupe și nu se aude”, spune Andreea.
Francisca se simte însă ca într-o cutie. Izolarea este grea pentru copiii mai mari. ”Chiar îmi este dor de școală și de orele normale”, spune fata. „Acum, pe net, avem ora de jumătate de oră și nu prea înțelegem nimic din această jumătate de oră. Mai mult de corectarea orei nu putem face nimic”, spune Francisca.
Când mergea la școală, în regimul hibrid, era mai bine, spune ea. Când era însă în tura de stat acasă, era ca și cum nu ar fi făcut școală deloc.
Cum arată viața reală în școala online într-o familie precum multe sute de mii de familii răspândite în toată România, în reportajul din Școala 9.
Urmăriți reportajul VIDEO:
Foto: Dumitru Angelescu / Libertatea