Jocul a fost creat de o echipă de tineri români care cred că învățarea trebuie să se adapteze generațiilor de azi, născute cu telefonul în mână. Și a pornit de la propria experiență, relatează publicația Școala 9 BRD, o platformă publicistică având ca temă educația, fondată și finanțată de BRD, dar scrisă de jurnaliști independenți.
În urmă cu trei ani, Raluca era profesor și pregătea elevi pentru admiterea la arhitectură la universități din țară și din străinătate. Și-a dat seama că elevii ei rețin informația diferit – nu erau deloc atrași de urmăritul tablei și de dictatul în caiete. În ciuda acestui fapt, nimeni nu le preda materia folosindu-se de resurse digitale.
În paralel, Adrian Stratulat, care avea să-i devină și soț, a remarcat scăderea nivelului examenelor naționale față de 2005, când a dat el bacalaureatul: „Dacă elevii nu mai învață, nu e o soluție să scazi standardul. Soluția este să creezi un sistem prin care ei să fie motivați să învețe și chiar să introduci elemente mai dificile care să-i stimuleze, să-i provoace și să ajungi la performanță”.
Asta este perspectiva noastră, vrem să ne adresăm tuturor elevilor, nu să fie o chestie elitistă, dar pornind de jos și încercând să-i ducem cât mai sus.
Andrei Stratulat:
De aici a pornit ideea de a crea un joc pe telefon pentru pregătirea la Bac. Fiindcă Raluca are și formare de psihopedagog, a îmbinat știința învățării în mecanicile de joc. L-au cunoscut între timp și pe Eduard Lache, dezvoltator de web, și echipa a fost gata. În 2018, lansau deja prima versiune IziBac.
Azi au o echipă de opt oameni, colaborează cu 30 de profesori de diferite discipline pentru crearea conținutului și au câștigat deja câteva premii naționale și internaționale pentru inovație.
Cum reții informații despre poeziile lui Eminescu dintr-un quiz
Au destule cadre didactice care au înțeles beneficiile acestor aplicații și îi ajută, unii le-au devenit colaboratori. Cum este profesoara de română Genovena Cerchez, una dintre cele mai cunoscute autoare de manuale. „La poezia «Floare albastră» de Eminescu, poți să extragi informația despre ce motive literare există, de exemplu. Și respectiva informație o pui sub forma unui quiz, cu un suport multimedia, o animație, o imagine. Informația se fixează deoarece chiar dacă nu știi, avem o explicație care îți spune exact de ce este așa, nu îți dă mură-n gură. Îți zice și de ce”, explică dinamica jocului educativ.
După succesul înregistrat cu IziBac, tinerii antreprenori vor să se extindă la nivel internațional și să facă un joc mobil și pentru testele SAT, cerute de universitățile americane la admitere.
Mai multe despre IziBac, echipa din spatele aplicației și planurile de viitor ale acesteia, pe Școala9.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro