Reorganizarea învățământului danez a fost pregătită din timp, cu tot felul de noi reguli adaptate pandemiei de coronavirus pe care elevii, supraveghetorii și părinții trebuie să le respecte.

  • Părinții nu au voie să intre în unitățile de învățământ
  • Programa a fost adaptată, elevii învață despre coronavirus și de ce nu au voie să se îmbrățișeze
  • Au fost montate chiuvete pe pereții exteriori ai școlilor, astfel încât copiii să se poată spăla pe mâini înainte de a intra la clasă
  • Au fost făcute grupe “pe culori”, iar intrările și ieșirile din școli se fac pe înțelesul micuților, astfel încât culorile să nu se întâlnească

Un club școlar de stat cu program adaptat la nevoile părinților este printre unitățile de învățământ preșcolar care, recent (n.r. – 4 mai) și-a redeschis porțile pentru copii. Părinții – aflați în bazele de date ale autorităților locale din Copenhaga -, au fost sunați și întrebați ce interval orar aleg o dată cu înscrierea copiilor lor la cursurile a ceea ce danezii numesc BFO. Un soi de after-school, unde micuții de vârstă preșcolară se acomodează cu viața de elev, cu jocurile în comunitate, înainte de a intra în clasa zero.

Asemenea afișe sunt în fiecare unitate de învățământ daneză. Copiii sunt atenționați să se spele pe mâini, să tușească în cot, să nu dea mâna cu nimeni, să șteargă suprafețele pe care se joacă și să nu formeze grupuri

Proiecții cu filme despre coronavirus și despre interzicerea îmbrățișărilor între copii

Părinților li s-a făcut un instructaj în care li s-au impus reguli stricte de protecție, ca parte a unui program de distanțare socială, chiar dacă ceva mai relaxat. Reguli care îi vizează atât pe micuții preșcolari, cât și pe ei, pe adulții care vor intra în contact cu educatorii sau supraveghetorii atunci când își duc copilul la școală sau când vin să-l ia.

“Primul lucru pe care mi l-a spus fetița mea, Sara, când a venit acasă după prima zi petrecută la BFO, a fost acela că a văzut un film despre coronavirus. Educatorii au pus accent pe această instruire și le-au proiectat pe peretele clasei imagini sugestive care prezentau acest virus, dar și imagini prin care copilașii să înțeleagă cum trebuie să se comporte în colectivitate pentru a se proteja.

Reguli care vizează spălatul pe mâini, interdicția de a îmbrățișa un alt copilaș, de a-l pupa sau acea de a se juca în grupuri mari. Educatorii au imaginat și jocuri interactive în acest sens, pentru ca explicațiile să fie înțelese repede și cu plăcere, ca-ntr-o joacă. Acest instructaj s-a repetat în fiecare zi, pentru a-i obișnui cu noua situație”, ne explica Laura A., mămica unei fetițe în vârstă de 5 ani.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

Copiii, împărțiți în grupe cu nume de culori

Conform noilor reguli impuse de Ministerul Învățământului din Danemarca, grădinițele sau aceste cluburi pregătitoare clasei zero (acele BFO) au devenit, exclusiv, teritoriul copiilor. Nici un părinte nu are acces în interior.

Din rațiuni de protecție împotriva coronavirusului, adulții nu voie să treacă de poarta unității, loc în care lasă copilul în grija unui angajat al unității de învățământ. La terminarea orelor, tot acolo îi va fi dus micuțul. “Noi, părinții, nu avem voie înăuntru. E strict interzis. Îmi las fetița la poartă, o iau de la poartă. Asta e regula”, adaugă Laura.

În interior, viața micuților se derulează după reguli cu care ei nu au fost obișnuiți înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19. Preșcolarii, chiar dacă au aceeași vârstă, nu stau împreună. Sunt împărțiți pe grupe care poartă numele unor culori – albastru, verde, roșu și galben -, fapt care face imposibilă întâlnirea unui copilaș de la grupa “galbenă” cu un coleg de la ”albastru”, de exemplu. De altfel, atât intrarea în grădiniță, cât și ieșirea se fac separat, pe grupe.

Fiecare asemenea grupă are doi supraveghetori, singurii adulți cu care copiii interacționează pe durata derulării cursurilor.

Chiuvete, pe pereții exteriori ai unor școli

Spațiul de joacă este împărțit cu bandă precum cea folosită de poliție atunci când marchează locul unei infracțiuni, în așa fel încât copiii să urmeze anumite trasee și să stea, controlat, doar în anumite zone, separați pe grupe.

În pauză, micuții mănâncă doar hrană rece, din propriul pachețel, într-un cort cu măsuțe, gândit ca sală de mese și în care accesul se face controlat, tot pe grupele botezate cu nume de culori.

Pe timp de pandemie, preșcolarii danezi primesc lecții în care sunt învățați să țină distanța față de alți copii, cum să se joace în grupuri mici și cum să petreacă mai mult timp afară, nu în clase. Pe pereții exteriori ai unor școli au fost montate chiuvete pentru ca micuții să se poată spăla pe mâini în aer liber și nu în toaletele din interior.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

“Îmi trimit fetița la clubul școlar pregătitor clasei zero cu un pachețel și o sticluță cu apă. Atât avem voie, doar hrană rece. Accesul la frigiderul și la cuptorul cu microunde al școlii nu mai este permis ca până acum. Nimic din ce este al școlii nu se mai folosește la comun. Școala nu mai dă nimic în perioada asta. Copiii au voie doar cu lucruri personale.

Educatorii îi țin mai mult afară, în spațiile de joacă delimitate special cu bandă ca să nu se poată aduna mulți copii la un loc. Îi țin mai puțin în clase, unde le explică foarte mult despre această pandemiei și despre măsurile de distanțare socială pe care le pot lua la vârsta lor”, a mai spus Laura A.

Centre de testare rapidă și gratuită, în oraș

De aproximativ două săptămâni, autoritățile daneze au deschis frizeriile și anumite magazine. Grădina zoologică din Copenhaga, mall-urile, bibliotecile, restaurantele și cafenele cu terasă, dar și parcurile tematice (precum Legoland) și învățământul pentru clasele VI-X sunt pe lista de priorități a autorităților și, conform acestora, deschiderea lor va avea loc în următoarea etapă a relaxării restricțiilor de distanțare socială, anunțată pentru zilele ce vor urma. Acum, danezii au voie să stea în grupuri de până la zece persoane, în loc de trei, dar acest lucru nu îi mulțumește când e vorba să meargă la frizerii sau la saloanele de coafură.

Programarea telefonică e regula de aur

“Totul e pe bază de programare aici, dar când sună, de teama de a nu se îmbolnăvi, danezii întreabă dacă primesc și măști medicinale. Firește că nu le dă nimeni nimic, trebuie să aibă ei. Tot pe bază de programare se pot face pe stradă și teste rapide, gratuit, pentru depistarea COVID-19 la centrele primăriei deschise în mai multe puncte din oraș. Omul sună, primește un cod cu care se prezintă acolo, la centru, și este testat direct din autoturismul propriu.

Marea nemulțumire a danezilor este faptul că mall-urile sunt încă închise. Mai în glumă mai în serios, ei spun că vor rămâne fără haine și fără pantofi dacă nu se vor deschide mai repede”, a mai spus românca stabilită la Copenhaga.

Urmărește-ne pe Google News