Capacul ruginit al fosei – fără balamale, rupt și neîncadrat în ramă – a fost înlocuit acum de unul nou cu balamale, sudat în zeci de puncte. Spațiul din spatele toaletei a fost securizat, adică împrejmuit cu gard. Lucrarea e făcută de către primărie, în regim de urgență – dar nimeni n-a considerat că ar fi fost necesară până când un copil de trei ani nu a căzut în fosă.
Înainte de a ajunge la grupul sanitar mai dăm de o groapă în pământ, pe care o găsim complet descoperită. Înăuntru, în burta cavității, se observă o încrengătură de țevi, mâl și apă.
de Diana Oncioiu și Vlad Stoicescu (DeLa0.ro)
Legea Educației prevede că terenurile și clădirile unităților de educație fac parte din domeniul public local și sunt administrate de către consiliile locale. Celelalte componente ale bazei materiale sunt de drept proprietatea acestora și sunt administrate de către consiliile de administrație, conform legislației în vigoare.
Anul trecut, de exemplu, directoarea Școlii Profesionale Brăești (cea demisă recent de ISJ Iași) a solicitat sprijin financiar pentru repararea acoperișului la una dintre școli. Solicitarea a fost supusă votului consiliului local care a și aprobat-o.
Administrarea școlii mai înseamnă și că primarul Vasile Butnaru îl trimite la începutul fiecărui an pe viceprimar să verifice condițiile din școli, să vadă practic dacă ele sunt pregătite pentru începerea anului școlar.
În toamna anului 2018 viceprimarul Petrică Liță din Brăești a trecut și pe la școala din Buda, unde n-a considerat că fosa prezintă vreun pericol, chiar dacă era acoperită cu un capac ruginit și n-avea niciun gard împrejmuitor.
Tot Primăria Brăești era și cea care se ocupa de vidanjare până acum doi ani. “Dacă tot aduceam vidanja pentru primărie și poliție, o duceam și la școli”, povestește edilul Butnaru.
Doar că de doi ani are canalizare la primărie și atunci nu mai avea de ce să vidanjeze. Mai mult, primarul susține că, de fapt, nici nu era nevoie de vidanjare foarte des pentru că fosa avea strat filtrant, ceea ce înseamnă că lichidul/apa era absorbit(ă).
Și cum școala avea o capacitate mică se putea și fără vidanjare câțiva ani, mai ales dacă nu ploua, explică edilul.
Totuși, în memoriul tehnic alcătuit la construirea grupului sanitar – și consultat de reporterii Ziarul de Iași – se menționează faptul că vidanjarea ar trebui făcută de două ori pe an. Ultima vidanjare a fost făcută, potrivit primarului, în urmă cu doi ani.
Pe lângă primărie / consiliu local mai sunt alte două instituții care se asigură că în școlile din comuna Brăești copiii învață în medii sigure. Prima este Direcția de Sănătate Publică Iași (DSP). A doua, chiar Inspectoratul Școlar Județean Iași.
DSP-ul este instituția care eliberează autorizația sanitară de funcționare. Aceasta poate să fie provizorie sau definitivă. Ea se poate obține în cazul unităților școlare, potrivit Ordinului 1030 din 2009, în baza unei declarații pe propria răspundere a directorului referitoare la asigurarea conformării la condițiile igienico-sanitare.
În 30 de zile de la depunerea declarației DSP vine să verifice în teren situația. Atunci când școala face modificări la clădire conducerea ei este obligată să obțină o nouă autorizație sanitară. O nouă autorizare se face și atunci când se schimbă directorul.
DSP poate suspenda sau ridica autorizația sanitară dacă nu sunt, de exemplu, respectate condițiile igienico-sanitare, dacă nu există aprovizionare cu apă, dacă grupurile sanitare nu sunt adecvate, dacă starea clădirii nu este una bună, dacă sunt probleme legate de luminozitate.
Dar pentru ca aceste probleme să fie sesizate DSP ar trebui să facă vizite în școli – și nu doar la obținerea autorizației sanitare.
Școala din Buda și-a obținut autorizația sanitară definitivă în anul 2012. Ne spune acest lucru chiar directorul DSP Iași Liviu Stafie. Era la vremea aceea o clădire nouă. Din 2012 și până în 2019, însă, DSP nu a mai făcut nicio vizită de verificare la școala din Buda.
Directorul Stafie precizează că se mai fac într-adevăr vizite la școli, dar nicidecum la toate pentru că sunt foarte multe, iar instituția are în activitate doar două persoane pe medicină școlară.
În plus, s-a luat în calcul că la Buda activitatea elevilor se desfășoară totuși într-o clădire nouă. Drept urmare nu exista urgența unei vizite.
Tot în apărarea instituției pe care o conduce, Stafie susține că oricum DSP nu ar fi putut suspenda autorizația pentru acel capac al fosei sau pentru neîmprejmuirea ei.
Capacul fosei nu e treaba DSP, deși fosa vine la pachet cu grupul sanitar. Ce putea face DSP, totuși, dacă ar fi făcut o vizită de verificare la fața locului era să atragă măcar atenția că e periculos să acoperi o fosă cu o tablă ruginită, cu balamale rupte.
La începutul anului școlar 2018-2109 prefectura Iași anunța că DSP și ISJ au făcut vizite în școlile din județ, mai exact controale tematice care au avut în atenție pregătirea unităților de învățământ în vederea începerii, în bune condiții, a noului an școlar.
Practic cele două instituții trebuiau să urmărească, printre multe altele, stadiul obținerii autorizației sanitare, dar și verificarea stării clădirilor, a spaţiilor şcolare şi a terenurilor aferente şcolilor.
În comunicatul transmis în a doua zi după incidentul tragic din satul Buda, ISJ sublinia faptul că:
Aspectele legate de securitatea elevilor în perimetrul școlii au fost puse în discuție, cu prioritate, de nenumărate ori la întâlnirile periodice cu directorii unităților de învățământ, așa cum, periodic, sunt transmise adrese de atenționare în acest sens.
I-am solicitat Sabinei Manea, purtătorul de cuvânt al ISJ Iași, să ne pună la dispoziție o astfel de atenționare transmisă periodic Școlii Profesionale Brăești. Nu am primit-o până la momentul publicării acestui articol.
E și acesta un semn al priorității acordate de structurile administrative din educație aspectelor legate de securitatea elevilor. Pe hârtie, cuvintele sunt gonflate, iar inițiativele mărețe.
În realitate, lucrurile stau astfel: inspectoratul face la rândul său inspecții tematice menite să controleze dacă școlile sunt pregătite să-i primească pe elevi.
Aceste inspecții pot fi făcute la început de an școlar, dar și între semestre. Pentru anul școlar 2018-2019 ISJ a făcut astfel de inspecții în perioadele 16 august-5 octombrie 2018, dar și între 21 ianuarie și 15 februarie 2019.
Vizita din februarie a ISJ este confirmată și de interimarul Cătălin Bența, cel care asigură conducerea provizorie a școlii din comuna Brăești.
Cu alte cuvinte ISJ a fost în control cu doar două luni înainte de producerea tragediei de la școala Buda. Și n-a găsit c-ar fi ceva în neregulă.
Citește prima parte a materialului.
Dela0.ro este un proiect jurnalistic independent, axat pe reportaje, opinii și analize în profunzime ale evenimentelor interne și internaționale.