O școală din Florida a scos din bibliotecă o carte cu ilustrații adaptată după Jurnalul Annei Frank, după ce o organizație conservatoare care militează pentru drepturile părinților s-a plâns cu privire la conținutul „explicit sexual”.

Cartea, intitulată „Jurnalul Annei Frank. Adaptare grafica”, a fost scoasă din biblioteca liceului Vero Beach din comitatul Indian River, după ce o organizație numită „Mame pentru Libertate” și-a exprimat nemulțumirea, a relatat releviziunea locală WPTV, citată de Business Insider.

„Credem că adevărata istorie trebuie în mod evident să fie predată, Holocaustul, jurnalul Annei Frank”, a spus Jennifer Pippin, care asigură președinția organizației parentale. Pippin a susținut însă că are o problemă cu o parte a conținutului cărții.

Mai exact, ea a făcut referire la o scenă în care Frank se plimbă pe lângă niște statui nud și la o alta în care adolescenta îi propune unei prietene să își arate sânii una alteia.

Pippin a susținut că aceste pasaje „minimalizează gravitatea Holocaustului”. Directorul școlii a fost de acord cu obiecția mamelor, iar cartea a fost retrasă din bibliotecă luna trecută.

Associated Press scrie că volumul fusese împrumutat de doar două ori din bibliotecă, până în acest moment.

Alte cărți despre Anne Frank, precum și ediții ale jurnalului acesteia au rămas în bibliotecile școlare. Prin lege, școlile din Florida sunt obligate să predea lecții despre Holocaust și nimic nu s-a schimbat în această privință, au spus oficialii.

„Reacția conform căreia Holocaustul ar fi eliminat din programa școlară nu este adevărată”, a asigurat Cristen Maddux, o purtătoare de cuvânt a Districtului Școlar din comitatul Indian River. „Este doar o carte contestată, iar directorul a eliminat-o”, a spus ea.

„Jurnalul unei tinere fete”, de Anne Frank, a fost publicat în 1947 și este o colecție de însemnări din jurnalul pe care adolescenta evreică l-a ținut în timp ce se ascundea de naziști în Amsterdam, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Frank a murit într-un lagăr de concentrare nazist în 1945.

Jurnalul original conține o însemnare din 6 ianuarie 1944, în care adolescenta de 14 ani scrie că și-a întrebat o prietenă dacă ar vrea să-și arate una alteia corpurile. Însemnarea menționează dorința lui Frank de a-și săruta prietena, dar și ce a simțit adolescenta când a văzut fotografiile statuilor în cartea sa de istorie a artei.

Jurnalul mai conține și alte însemnări în care Frank își explorează sexualitatea, unele dintre ele cenzurate de tatăl tinerei din prima ediție publicată a cărții.

Versiunea eliminată din bibliotecă este o carte cu ilustrații, adaptată de Ari Folman, fiul unor supraviețuitori ai Holocaustului, și ilustrată de David Polonsky. Ediția este disponibilă și în limba română.

Într-o postare pe Facebook, organizația „Mame pentru Libertate” și-a justificat plângerea și a criticat presa, acuzând titlurile senzaționaliste. În comentarii, mai mulți critici ai deciziei au observat că ediția interzisă de școala americană a fost aprobată de Anne Frank Fond, organizația care deține drepturile asupra jurnalului, și că jurnalul original conține și el însemnări în care adolescenta vorbește despre sexualitate.

În afară de adaptarea grafică a jurnalului Annei Frank, Mame pentru Libertate a mai contestat trei cărți din seria „Assassination Classroom”, care au fost, de asemenea, eliminate.

Mame pentru Libertate, o grupare non-profit conservatoare, care urmărește să „apere drepturile părinților”, are legături profunde cu Partidul Republican, potrivit organizație de monitorizare Media Matters.

Pippin a declarat că grupul ei are aproximativ 250 de titluri pe care speră să le conteste în viitor.

Asociația Americană a Bibliotecilor a anunțat luna trecută că în 2022 au existat peste 1.200 de cereri de cenzură a cărților din bibliotecile americane, cel mai mare număr de când asociația a început să monitorizeze situația, în urmă cu mai bine de 20 de ani, scrie Associated Press.

Situația din Florida a atras în mod special atenția, mai notează Business Insider. Asta mai ales după adoptarea legii „Stop WOKE”, promovată de guvernatorul republican Ron DeSantis, și a altor politici educaționale care permit eliminarea cărților considerate inacceptabile.

Urmărește-ne pe Google News