Îngrijorarea este că nici pentru anul următor să nu poată fi inaugurat acel spațiu care ar putea aduce o gură de aer în orarul în trei schimburi și cu ore reduse chiar și la 20 de minute, după cum a scris publicația Școala 9.
„Deși ni s-a promis de multe ori că școala va fi gata până la începutul anului școlar viitor, se pare că au fost doar vorbe goale. În studiu scrie clar că durata de execuție este de 18 luni! Așadar, foarte posibil ca nici pentru anul școlar 2024-2025 să nu fie gata”, a spus unul dintre participanții la cea mai recentă ședință a consiliului local, în cadrul căreia a fost supus la vot studiul de fezabilitate.
43 de săli pentru 100 de clase de elevi
Părinții de la Liceul „Ioan Petruș” s-au organizat într-un grup numit „Școală Nouă în Otopeni” și încearcă să pună presiune pe autorități să rezolve problema aglomerării. Ultimul lor demers este să ceară Avocatului Poporului să le răspundă la întrebarea dacă „sunt respectate drepturile copilului, în special dreptul la educație.
Noua lege a educației prevede ca elevii din clasele primare, dar și cei de a opta să învețe doar în tura de dimineață. De asemenea, școlile nu vor mai putea organiza orarul decât în maximum două schimburi. Decizia va pune presiune mai ales pe școlile din marile aglomerări urbane. Ilfovul, de pildă, este județul din România cu cea mai mare creștere a populației din Uniunea Europeană – de 40%, iar orașul Otopeni are o singură școală – Liceul Național „Ioan Petruș”. Construcția are 43 de săli de clasă, dar sunt înscriși elevi pentru 100 de clase. 2.819 copii care învață în trei schimburi și cu orele scurtate.