Facturile la electricitate și încălzire sunt o îngrijorare și pentru consiliile locale care asigură cheltuielile utilităților pentru școli. Primarul din Bârlad, Dumitru Boroș, a transmis școlilor din oraș, potrivit publicației Vremea Nouă, o adresă în care le cere să-i comunice ce acțiuni au avut în vedere pentru a diminua șocul facturilor la utilități.
Ore mai scurte, două schimburi sau online
„Unitățile de învățământ la care finanțarea de bază nu acoperă cheltuielile de funcționare au luat decizii privind realizarea eficientă a sistemului de învățământ optimizând și eficientizând cheltuielile astfel încât să nu fie afectați indicatorii procesului de învățământ, cum ar fi:
– Diminuarea timpilor de desfășurare a orelor;
– Efectuarea orelor în două schimburi pentru a încălzi și ilumina doar anumite săli de clasă;
– Efectuarea orelor in sistem online sau mixt”, se arată în adresa trimisă de primărie, publicată de Vremea Nouă.
Cu alte cuvinte, acesta oferă o serie de variante pentru micșorarea consumului de energie în școală și una dintre acestea este chiar școala online.
„Toată lumea se întreabă ce va fi și cât de tare ne vom destabiliza din punct de vedere financiar. Ar trebui să stăm cu mâinile în sân și să ne ia iarna «prin surprindere»? Nu avem obligația de a găsi soluții de pe acum?”, a spus primarul pe pagina sa de Facebook, explicând de ce a transmis acea adresă către școli.
Frigul a închis școli și anul trecut
Nu este o soluție nemaiîntâlnită. La începutul lunii februarie, peste 10.000 de copii din Timișoara au fost nevoiți să facă din nou şcoală online deși situația epidemiologică nu o cerea. Frigul din unitățile de învățământ a trimis copiii acasă de fapt. În iarna trecută, alte școli din Hunedoara, Giurgiu și Suceava au organizat cursuri online, scria în februarie Școala 9.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro