Școala cu trei etaje care găzduia clase primare și secundare s-a transformat într-o grămadă uriașă de moloz. Zeci de pompieri, polițiști și civili au lucrat pentru a ajunge la copiii prinși sub dărâmături și plăcile de beton.
Au fost scoase cadavrele a 21 de copii și patru adulți. Dar există încă șansa de a mai fi găsiți supraviețuitori, au transmis salvatorii care spun că au auzit zgomote care ar putea fi voci de persoane. Totuși, nu se știa dacă ceea ce se auzea erau supraviețuitori care cereau ajutor sau pur și simplu zgomotele create de îndepărtarea molozului.
După ce o aripă a școlii primare și secundare Enrique Rebsamen s-a prăbușit în cutremurul de marți de magnitudinea 7.1, salvatorii s-au început acțiunea de salvare. Apoi, un grup dintre ei a decis să intre între dărâmături.
Doctorul voluntar
Pedro Serrano, un doctor de 29 de ani, a fost unul dintre mexicanii obișnuiți care s-au oferit voluntar să se alăture efortului de salvare. Se târâse într-o creuzetă în mijlocul grămezii. „Am săpat niște găuri, apoi ne-am târât pe burtă”, a spus Serrano.
Cu abilitatea de a se mișca, el se strecură mai adânc în școala distrusă. „Am reușit să intrăm într-o sală de clasă prăbușită. Am văzut niște scaune și mese de lemn „, a spus Serrano. „Următorul lucru pe care l-am văzut a fost un picior, apoi am început să mutăm molozul și am găsit o fată și doi adulți – o femeie și un bărbat”.
Din păcate nici unul dintre ei nu era în viață.
Salvatorii i-au lăsat acolo. Nu a existat nici o modalitate de a-i scoate.
Părinții primeau mesaje de la copiii prinși sub dărâmături
În fața școlii zeci de părinți s-au adunat pentru a afla ce s-a întâmplat cu copii lor. Zvonurile erau că două familii au primit mesaje pe Whatsapp de la fiicele lor prinse înăuntru. Nimeni nu poate spune însă dacă acest zvon este real sau nu.
Întrebat dacă există speranță, medicul Serrano părea obosit, dar a spus că muncitorii încă încearcă.
„Putem auzi zgomote mici”, a spus el. „Nu știm dacă vin de sus sau de dedesubt – de la pereții de deasupra care se rup sau de la cineva de mai jos pentru a cere ajutor”.
Lucrările au continuat toată noaptea, în timp ce camioanele încărcate cu salvatori voluntari, cu lopeți și picamăre, au străbătut străzile întunecate ale capitalei.
Ocazional, salvatorii cereau mulțimii să facă liniște pentru a putea asculta dacă se aud semne de viață. În acele momente toată lumea se oprea, voluntarii care își dădeau unul altuia grinzi sau găleți de moloz, oamenii care vociferau în față, toată lumea. În acele momente de tăcere absolută mulțimea își ridica mâinile în aer într-un gest de speranță, solidaritate și reziliență.
Citește și: VIDEO | Meteorologii avertizează. Noi fenomene extreme se vor produce în România în perioada următoare. ”Trebuie să regândim felul în care construim”