Ca să obții permisul trebuie să urmezi cursurile unei școli de șoferi. Orice adolescent de 18 ani ajuns în fața acestui moment important din viața lui își pune fireasca întrebare „cât costă?”.
Cuprins:
Aspectul financiar nu este, însă, totul atunci când vine vorba despre acest subiect, ci trebuie să mai știi, spre exemplu, cât durează școala de șoferi și cât timp este valabilă.
În cele ce urmează îți vom prezenta un ghid care conține toate informațiile pe care trebuie să le știi atunci când te hotărăști să faci școala de șoferi.
Ce vârstă trebuie să ai ca să poți face școala de șoferi?
Una dintre primele condiții impus de Codul Rutier o reprezintă vârsta minimă legală la care poți să te înscrii la o școală de șoferi.
Pentru a putea urma cursurile de pregătire teoretică și practică organizate de o unitate autorizată și în prezența și supravegherea unui instructor auto trebuie să ai cel puțin 17 ani și 9 luni împliniți.
Această limită de vârstă este valabilă pentru categoria de permis „B”. Altfel spus, poți să începi școala de șoferi cu trei luni înainte să împlinești vârsta majoratului. Pentru a susține examenul la aceeași categorie este obligatoriu să ai cel puțin 18 ani.
Cât costă școala de șoferi?
Taxa pentru școala de șoferi diferă în funcție de categoria de permis pentru care vrei să obții permisul, precum și de numărul de ore practice pe care alegi să le faci.
Trebuie să știi că tarifele pentru cursurile de șoferie diferă și de la școală la școală. Astfel, ca să-ți faci o idee, iată câteva tarife orientative:
- categoria A – tarifele se situează între 1.000 și 1.400 de lei;
- categoria B – costurile sunt cuprinse între 1.000 și 2.200 de lei, în funcție și de tipul de automobil pe care dorești să faci școala;
- categoria C – prețurile variază între 2.500 și 3.500 de lei, în funcție de numărul de ore (acesta diferă dacă deții permis de categorie B de mai puțin sau de peste un an);
- categoria D – dacă deții permis de categoria B costă 5.000 de lei, iar dacă ai permis de categoria C sau D te va costa între 2.000 și 2.500 de lei.
Cât durează școala de șoferi?
Pentru a putea să-ți organizezi cât mai bine și mai eficient timpul, mai ales dacă ai și serviciu sau ești student, este esențial să știi cât durează școala de șoferi.
De regulă, durata cursurilor de șofat variază în funcție de disponibilitatea ta și a instructorului auto sau de categoria de permis pentru care te înscrii la școala de șoferi.
Pentru a putea calcula cât durează școala de șoferi va trebui să ții cont de două aspecte, și anume numărul minim de ore de curs și timpul pe care îl aloci orelor de școală.
Trebuie să știi că între momentul în care te înscrii și până vei începe efectiv cursurile pot trece 3-4 zile sau chiar mai mult, depinde de numărul de cursanți și de disponibilitatea instructorului.
Prima parte a pregătirii pentru permisul de categoria B constă în pregătirea teoretică, în care vei învăța legislația rutieră și modul în care aceasta trebuie aplicată. De obicei, perioada de teorie are o durată de 24 până la 30 de ore.
Partea practică a pregătirii numără minimum 30 de ore de condus în cadrul școlii. Dacă simți că nu sunt suficiente poți să suplimentezi numărul de ore de practică.
Așadar, la un calcul sumar, pregătirea efectivă în cadrul școlii de șoferi pentru categoria de permis B poate dura între șase și opt săptămâni.
Cât timp este valabilă școala de șoferi?
Unii candidații nu reușesc să ia permisul din prima încercare, astfel că ei sunt nevoiți să se reprogrameze pentru a susține din nou examenul auto.
Aceștia trebuie să știe că, într-o astfel de situație nedorită, școala de șoferi este valabilă timp de 12 luni de la momentul absolvirii ei. Acest moment coincide cu data la care a fost efectuată ultima oră de condus, care trebuie menționată în fișa de școlarizare.
Este recomandată susținerea examenului pentru permisul auto imediat după încheierea cursurilor de la școala de șoferi. Asta, deoarece cunoștințele asimilate în timpul cursurilor de pregătire teoretică și practică sunt încă proaspete în minte.
Dincolo de asta, nu este exclus ca pe parcursul celor 12 luni să intervină o serie de modificări din punct de vedere al legislației rutiere.
- Vezi și lucruri pe care nu le înveți la școala de șoferi, dar pe care e bine să le cunoști!