Nu mică le-a fost mirarea minerilor de la cariera gorjeană Gârla, când, în loc de cărbune, au început să scoată din subteran numai scoici şi melci! Asta pentru că ortacii au descoperit recent un strat de cochilii gros de 15 metri. Geologii au luat mai multe mostre, care urmează a fi expertizate de specialişti de la universitatea din Cluj‑Napoca, însă, din primele estimări, cochiliile sunt vechi de peste 10 milioane de ani. (Irina Stoian)
Un sătean din localitatea băcăuană Bereşti Tazlău a descoperit un adevărat tezaur în timp ce curăţa straturile de ceapă. Ionel Rusu (56 de ani) a scos la iveală mai multe fragmente de ceramică, dar şi mai mult de un kilogram de monede de argint. Deşi trăieşte modest, ţăranul nu s-a gândit să păstreze creiţarii – a pus argintul într-o bocceluţă şi s-a prezentat cu ea la Muzeul de Istorie din Bacău, unde a predat‑o. (Lili Adochiţei)
Sub cimitir era un palat!
(Florin Dorca)
Constantin Dogariu, din comuna nemţeană Piatra Şoimului, a găsit o sabie din secolul XVI î.Hr. Comoara a descoperit-o în timp ce îşi săpa via şi nu a vrut să o vândă vecinilor, deşi a primit oferte frumoase.
În cele din urmă, a fost nevoit să o predea autorităţilor, care au stabilit că obiectul face parte dintr-o serie de piese din perioada mijlocie a Epocii de bronz şi e unicat în Moldova. Dogariu nu se mulţumeşte însă cu cei 15.000 de lei oferiţi de autorităţi ca despăgubire, aşa că a dat statul în judecată. (Alin Nicoară)