Danemarca s-a aflat printre țările în care măsurile de protecție împotriva COVID-19 au avut doar caracter de recomandare. Chiar dacă nu au fost constrânși de lege și de amenzi, danezii au respectat regulile și asta s-a văzut în cifre. Rata îmbolnăvirilor raportată la numărul mare de teste care se făceau era una scăzută. Se ajunsese la doar 8-9 cazuri pe zi!
Numărul de îmbolnăviri COVID-19 a crescut, școlile s-au deschis treptat
Acum, chiar dacă numărul îmbolnăvirilor (aproximativ 300 de cazuri pe zi) cunoaște o creștere semnificativă, chiar îngrijorătoare, cum a denumit-o ministrul sănătății danez în intervențiile sale, școlile s-a deschis. Sau, mai degrabă, de acum o lună au început să se deschidă, în funcție de decizia autorităților din fiecare oraș.
O româncă stabilită de peste 12 ani la Copenhaga a povestit pentru Libertatea cum și-au primit școlile daneze elevii înscriși în noul an școlar. Fetița Laurei A. are 6 ani și anul acesta a trecut pragul clasei 0, așa cum o cere sistemul de învățământ din Danemarca. Românca se aștepta ca măsurile de protecție împotriva coronavirusului să fie ceva mai stricte, în raport cu îngrijorarea arătată de politicieni în declarațiile făcute pe această temă.
Profesorii nu poartă măști de protecție, elevilor li se dezinfectează mâinile
“La începerea anului școlar, nu se cer teste și nici un alt document medical care să arate dacă copilul este infectat sau nu cu coronavirus. Ne-au rugat doar să spunem dacă acasă observăm anumite simptome legate de această boală. În clase, elevii sunt obligați să poarte papuci aduși de acasă și au un schimb de haine în rucsac”, spune Laura A.
Copiilor li s-a explicat să nu-și împrumute lucrurile personale (penar, creion, gumă de șterș), iar la intrarea la cursuri li se dezinfectează mâinile de către învățători. Toți stau în șir indian, intră câte unul pentru a li da câte un un “puf” cu dezinfectant pe mânuțe. Atât. Profesorii nu poartă măști medicale, copiii, nici atât.
Laura A.:
Profesorii fac schimburi de elevi între clase
De distanțare socială nici nu poate fi vorba, atâta vreme cât copilașii de la clasa 0, împărțiți în această școală în două clase de curs, stau câte opt la o masă rotundă. În plus, pentru a învăța să socializeze, pentru a se cunoaște foarte bine între ei, profesorii îi rotesc în bănci și chiar fac schimburi de elevi între clase.
“La școala unde e fetița mea sunt două clase 0. În fiecare zi, se fac schimburi de elevi între cele două clase, pentru a se cunoaște mai bine între ei, pentru a se împrieteni. Unul sau doi elevi sunt trimiși în clasa vecină, iar de acolo sunt aduși alți doi. În clasa lor, copiii nu au aceiași colegi de bancă, așa cum se obișnuiește în România. Copiii sunt mutați continuu, sunt rotiți. Deci interacțiunea este mare, iar cercul de contacți, la fel. La ei, distanțarea socială nu există. Dar nimeni nu se opune, totul e privit ca o normalitate”, povestește Laura, care de aproape 12 ani locuiește în capitala daneză.
Interzis pentru părinți în școli
Măsurile de siguranță sunt mai drastice pentru cei din exteriorul unităților de învățământ. Părinții prichindeilor au acces doar în curte și doar pe jos, fără autoturisme, unde predau copilul unui reprezentant al școlii. La finalul orelor de curs, elevul se întâlnește cu mama sau cu tatăl său tot în curte.
Masca, obligatorie la serviciu și în transportul comun, dar nu și în magazine
Danezii continuă testările gratuite care se fac la nivel național fie în centre deschise în oraș, fie în aeroporturi. La porțile aeriene programul este mult prelungit (6.00 – 0.00) față de cel din oraș (9.00-18.00), fapt care face ca lumea să se înghesuie la cozi uriașe în aeroporturi. De aceea, s-a decis ca în aeroport să fie testați cu prioritate cei care au bilet de călătorie cu avionul, iar restul, doar cu programare telefonică.
Din data de 22 august, masca de protecție este obligatorie în transportul în comun, iar din 8 septembrie, și la locul de muncă, reguli ce au aplicabilitate până la data de 24 septembrie. În schimb, în magazine se poate intra fără. Danezii primesc măști gratis de la serviciu.