1,1 milioane de elevi și preșcolari vor face cursuri online de luni pentru că angajații din școlile unde învață nu s-au vaccinat. „Libertatea” l-a întrebat pe ministrul Sorin Cîmpeanu ce se întâmplă dacă aceste unități de învățământ nu vor atinge și depăși niciodată pragul de 60% imunizați.
„Dacă situația epidemiologică se îmbunătățește, se va ieși din starea de alertă și nu vor mai fi aceste condiții/criterii. Nu asta ne dorim toți? Nu știu care va fi soarta certificatului verde. Dacă se va adopta prin lege, acest criteriu va deveni caduc”, a spus ministrul. Cu alte cuvinte, dacă legea care impune obligativitatea certificatului verde la locul de muncă va trece de Camera Deputaților, care este for decizional, toți profesorii vor trebui să se supună regulii.
Sorin Cîmpeanu a mai adăugat și că nu crede că vor fi atât de multe școli care să rămână pe termen lung sub pragul de vaccinare impus de ordinul comun al Ministerelor Educației și Sănătății.
El spune că această condiționare îi va face pe tot mai mulți să se vaccineze. „O astfel de modalitate de deschidere a școlilor îi va responsabiliza și pe ceilalți colegi ai noștri care nu au luat încă decizia de a se vaccina. Sunt convins că toți profesorii sunt interesați de educația elevilor, că toți profesorii înțeleg că prezența fizică este un element esențial pentru o educație de calitate și sunt convins că vor face efortul de a se gândi încă o dată dacă se vaccinează”, a mai spus Cîmpeanu.
Ministrul educației a explicat și de ce nu se iau în calcul și profesorii care au trecut prin boală.
Având în vedere dificultățile de raportare a celor care au trecut prin boală, s-a mers pe ideea criteriului rată de vaccinare și atât. Dacă exista posibilitatea de contabilizare, de luare în considerare a celor care au trecut prin boală, dar vă asigur că pragul ar fi fost mai mare de 60%.
Sorin Cîmpeanu:
În prezent, 70% dintre profesori, din preuniversitar și universitar, sunt vaccinați.