De la 1 ianuarie 2025 se va elimina scutirea de TVA pentru taxele de şcolarizare în şcolile private, care astfel vor trebui să plătească un impozit de 20%, ceea ce anunţă creşteri abrupte ale facturilor pentru părinţi.

Potrivit Consiliului şcolilor independente (ISC), care reprezintă şcolile private, taxele de şcolarizare sunt deja în medie de 18.000 de lire sterline (21.390 de euro) în şcolile private.

Preţul creşte la 42.000 de lire sterline (aproape 50.000 de euro) pentru internate – celebrele internate de elită de renume mondial prin uşile cărora au trecut mulţi membri ai clasei conducătoare.

Dar în timp ce publicul din aceste şcoli de lux ar trebui să îşi poată permite creşteri, problema nu se limitează la cei mai bogaţi.

Declarațiile multor părinţi panicaţi au umplut ziarele de luni de zile. Unii spun că vor trebui să îşi amâne pensionarea, să îşi schimbe locul de muncă, să-şi caute un al doilea loc de muncă sau să apeleze la bunici.

Alţii se gândesc să se mute pentru a fi mai aproape de o şcoală de stat bună. Pentru că, spun ei, nu se pot mulţumi cu o şcoală publică slabă.

Unii părinți au câte două locuri de muncă pentru a plăti taxele şcolare

„Există o anxietate reală”, confirmă Tony Oulton, directorul şcolii Hulme din Oldham, în nordul Angliei, care se ocupă de 730 de elevi cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani.

El critică o măsură care, în opinia sa, se bazează în mod greşit pe „ideea că toţi oamenii care îşi trimit copiii la şcolile private sunt bogaţi”.

„Părinţii de la şcoala mea sunt în principal din clasa muncitoare sau din clasa de mijloc inferioară. Mulţi dintre ei au două locuri de muncă pentru a plăti taxele şcolare, iar educaţia copiilor lor primează în faţa a orice altceva. Unii nu merg în vacanţă”, a precizat Tony Oulton.

În special, aceşti părinţi caută clase mai mici sau şcoli mai mici. Dar acum, spune el, „unele familii spun că vor trebui să renunțe”.

Oponenţii reformei susţin că numărul elevilor din şcolile publice va exploda dacă sectorul privat va experimenta plecări masive, crescând astfel costurile pentru stat.

Însă studiile îi contrazic. Institutul pentru Studii Fiscale (IFS) estimează că, din cauza declinului demografic, numărul copiilor din şcolile de stat chiar va scădea până în 2030.

Potrivit mai multor centre de cercetare, disparitatea dintre sectorul privat şi cel public a crescut semnificativ în timpul guvernării conservatoare, care a durat 14 ani.

„Taxele de şcolarizare au crescut mult în şcolile private, în timp ce cheltuielile în cele publice au fost reduse până anul trecut. Şcolile de stat au trebuit să inoveze pentru a-şi respecta bugetele fără a afecta elevii”, explică Harry Quilter-Pinner, director al Institutului pentru cercetarea politicilor publice (IPPR).

Acum, guvernul laburist cere şcolilor private să facă acelaşi lucru. 

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News