La cea mai mare școală din Scoarța, comună situată la nici 20 de kilometri de Târgu Jiu, elevii vor fi nevoiți să folosească toaleta din fundul curții, notează Pandurul.ro. Halucinant este că unitatea de învățământ a primit autorizație sanitară de funcționare, deși condițiile igienico-sanitare lasă de dorit. Edilul din localitate a explicat că așteptă bani de la Guvern pentru a face modernizările necesare.
„Eu am tot încercat să fac reabilitări la școala de la Budieni și de la Scoarța. Am fi putut face mai multe, dar nu avem bani. Comuna este foarte mare, bani sunt puțini. Nu mai este timp să mai facem ceva pentru această școală până la sfârșitul acestui an. La Scoarța, vom începe școala în aceste condiții. Nu vom putea face decât mici reparații. Am înlocuit și câteva țigle la acoperiș, să nu plouă acolo. Am discutat și cu părinții. M-au înțeles. Eu am promisiuni să prind bani prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală”, a explicat Primarul Ion Stamatoiu
Wc-ul din fundul curții nu are nici apă și nici canalizare, pentru că este, de fapt, o groapă în pământ. Locul ar trebui folosit și de copii de vârste fragede. Sătenii, unii dintre ei ajunși la o vârstă venerabilă, spun că situația nu s-a schimbat cu mult de când au absolvit ei școala.
„Sunt așa de când eram eu elev, de acum zeci de ani. Nu e deloc normal ca un copil să meargă, în ziua de astăzi, la o astfel de toaletă”, a spus un bunic din Scoarța care își va trimite, cu teamă, nepoții la școala ori grădinița din centrul comunei.
Oamenii sunt îngrijorați, pentru că viața elevilor ar putea fi pusă în pericol.
„Am și eu nepoți care merg la școală. Toaletele sunt așa de pe vremea de când eram eu elevă. Ne-am oferit noi să ducem ciment să mai facem mici reparații acolo. Dacă, Doamne-ferește, cade vreun copil în găurile alea? Ei sunt mici și nu știu. Nepoților le-am spus să-și facă nevoile acasă. Acolo nu duce nimeni hârtie sau săpun. Mai punem noi”, a mărturisit o pensionară.
În schimb, școala din localitatea Budieni a fost demolată, urmând să fie construită una nouă, cu bani europeni. Primăria a obținut fonduri prin Programul Național de Investiții.
„Deja am demolat școala veche. Am amenajat terenul. Turnăm beton în această toamnă, facem un teren sintetic, îl îngrădim, în primăvară să aibă unde se antrena copiii. Deja structura este făcută, așteptăm să fie turnat betonul. Facem și panouri de baschet, de volei, să poată face activități diferite”, a explicat primarul Ion Stamatoiu.
De condiții asemănătoare vor avea parte și peste 100 de preșcolari și elevi care ar trebui să învețe la o școală cu toaletă în spatele curții în comuna Alimpești, județul Gorj. Cu aproape două săptămâni înainte de începerea anului școlar 2017-2018, autoritățile susțin că nu au terminat grupurile sanitare decente, din lipsă de fonduri.
În septembrie 2016, un copil de 3 ani a căzut în fosa septică din curtea unei unități de învățământ din județul Botoșani. Băiețelul a mers împreună cu sora lui la toaleta din curtea Grădinței nr. 2 din Sat Nou, comuna Todireni. Cei doi nu erau însoțiți de niciun adult, iar în acel moment, la grădiniță erau o educatoare și femeia de serviciu. Băiețelul a intrat în toaleta de tip turcesc, în apropierea căreia se afla și o fosa septică, acoperită cu tablă. După ce a ieșit de la toaletă, copilul a sărit peste tablă și a căzut în fosă.
Din fericire, micuțul a fost scos înainte să fie prea târziu.
sursă foto: pandurul.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro