Peste 100 de unități de învățământ din capitala Serbiei au fost vizate în cursul dimineții de miercuri de alerte privind amplasarea unor dispozitive explozive în incinta lor.
Ministerul Educației a confirmat că 78 de școli primare și 37 de școli secundare din Belgrad au primit e-mailuri despre posibile atacuri cu bombă, la două săptămâni după atacul sângeros la școala generală „Vladislav Ribnikar”.
Poliția a trimis echipe pe teren pentru a investiga amenințările, în timp ce elevii și angajații școlilor au fost evacuați.
„Pentru a asigura siguranța elevilor și a personalului, cursurile din primul schimb au fost întrerupte, pentru ca poliția să poată inspecta locul”, a precizat Ministerul Educației din Serbia, într-un comunicat de presă.
Până la această oră, nu s-a confirmat că ar fi fost găsite bombe în vreuna dintre școli. Poliția încă nu a emis un raport complet.
Primul masacru dintr-o școală, din istoria modernă a Serbiei, a avut loc pe 3 mai, când un adolescent de 13 ani a luat armele tatălui său și a ucis opt colegi de clasă și un paznic.
O fată de 13 ani care a fost rănită în atac a murit luni, 15 mai, după ce s-au făcut mai multe încercări pentru a-i salva viața, urcând numărul victimelor la 10.
Măsuri drastice împotriva deținerii de arme de foc
La o zi după masacrul de la școala din Belgrad, un tânăr de 21 de ani a deschis focul în Mladenovac și a ucis opt persoane, inclusiv un ofițer de poliție aflat în afara serviciului. De asemenea, el a rănit alți 14 oameni.
Orașul Mladenovac este situat în centrul Serbiei, la aproximativ 100 de kilometri sud de Belgrad.
Incidentele șocante au lansat o dezbatere la nivel național despre cultura violenței prezentă în societatea sârbă după războaiele sângeroase de dezintegrare a Iugoslaviei din anii ’90 și începutul anilor 2000.
Mulți au cerut controale mai dure asupra conținutului violent difuzat de televiziuni și de ziarele naționale.
Președintele sârb Aleksandar Vucic a anunțat o campanie de înăsprire a condițiilor referitoare la deținerea armelor de foc, iar cetățenii au predat de atunci aproximativ 15.000 de arme neînregistrate, în cadrul unei perioade de amnistie de o lună, în care nimeni nu va fi acuzat de posesie ilegală de arme.
Autoritățile le-au transmis cetățenilor să predea armele neînregistrate până pe data de 8 iunie, în caz contrar riscând pedepse cu închisoarea.
Alte măsuri împotriva deținerii armelor de foc includ interzicerea emiterii de noi permise, controale mai stricte asupra proprietarilor de arme și a poligoanelor de tir și pedepse mai dure pentru deținerea ilegală de arme.
Președintele sârb a anunțat, de asemenea, că aproximativ 156 de psihologi și psihiatri vor fi repartizați în școlile din întreaga țară pentru a-i ajuta pe elevi și profesori „să depășească orice probleme cu care s-ar putea confrunta după teribilul masacru cu care am avut de-a face”.
Foto: Profimedia Images