De luni, 50% dintre lucrătorii de la birou vor lucra și de acasă, ca parte a unui plan de „blocare verde”. Alte măsuri includ interzicerea ricșelor cu motor și a vânzătorilor care fac grătar fără filtre.

„Acest smog este foarte dăunător pentru copii, măștile ar trebui să fie obligatorii în școli”, a declarat ministrul principal al Punjab, Marriyum Aurangzeb.

Lahore, cel mai poluat oraș din lume. La cât a ajuns indicele de calitate a aerului

Lahore, al doilea oraș ca mărime din Pakistan, a ocupat, duminică, pentru a doua oară topul mondial al orașelor cu cel mai poluat aer.

Indicele de calitate a aerului, care măsoară o serie de poluanți, a depășit sâmbătă 1.000, cu mult peste nivelul de referință de 300 considerat „periculos” de către Organizația Mondială a Sănătății, potrivit datelor IQAir.

Nivelul de particule fine din aer, cel mai dăunător pentru sănătate, a crescut, de asemenea, până la cote periculoase.

Raja Jehangir Anwar, un înalt oficial de mediu, a spus că „cea mai mare durere de cap” care a cauzat smogul a fost practica de ardere a deșeurilor de recoltă, cunoscută sub numele de miriște, peste granița cu India.

Guvernul va evalua situația sâmbătă viitoare, pentru a decide dacă școlile vor fi redeschise

Aurangzeb a spus că vaporii „au fost transportați de vânturi puternice în Pakistan”.

„Acest lucru nu poate fi rezolvat fără discuții cu India”, a spus ea, adăugând că guvernul provincial va iniția astfel de discuții prin intermediul ministerului de externe.

Guvernul îndeamnă oamenii să rămână în casă și să evite călătoriile inutile. Vehiculele echipate cu pompe pulverizează apă în aer pentru a ajuta la controlul nivelului de smog. Lucrările de construcție au fost oprite în anumite zone.

Situația va fi evaluată din nou sâmbăta viitoare pentru a stabili dacă școlile ar trebui să rămână închise.

Inhalarea aerului toxic poate avea consecințe catastrofale asupra sănătății, inclusiv accidente vasculare cerebrale, boli de inimă, cancer pulmonar și unele boli respiratorii, potrivit OMS.

Luna trecută, elevilor li s-a interzis să facă exerciții în aer liber până în ianuarie, iar orele de școală au fost ajustate pentru a împiedica copiii să călătorească atunci când nivelurile de poluare sunt cele mai ridicate.

„Anul trecut nu a fost atât de rău… A explodat o bombă de poluare pe undeva?”

„Ca mamă, sunt plină de anxietate. Anul trecut nu a fost atât de rău… Cineva trebuie să ne spună ce s-a întâmplat. A explodat o bombă de poluare pe undeva?”, a declarat Lilly Mirza, în vârstă de 42 de ani, agenției de presă AFP.

Criza smog-ului este mai gravă iarna, când aerul rece și mai dens captează poluanții mai aproape de sol.

 
 

Urmărește-ne pe Google News