Iranul este un gigant energetic, care dispune de a doua cea mai mare rezervă de gaze naturale din lume şi a fost al şaptelea cel mai mare producător de ţiţei din lume în 2022. Însă reţeaua de electricitate a acestei țări de 85 de milioane de locuitori suferă de pe urma lipsei de investiţii în infrastructură, în special din cauza sancţiunilor occidentale.

Un val de frig afectează, de asemenea, aprovizionarea energetică din Iran, în special cu gaze. „Şcolile, universităţile şi clădirile administrative din Teheran şi împrejurimile sale vor fi închise (și -n.r.) mâine”, a anunţat televiziunea de stat, invocând „frigul persistent”.

Temperaturile sunt de aşteptat să atingă -3°C în Teheran în noaptea de luni spre marţi, ceea ce duce la o creştere a consumului de gaze pentru încălzire. Iranul a fost deja forţat în ultimele săptămâni să raţionalizeze electricitatea din cauza lipsei de gaze şi combustibil pentru a alimenta centralele electrice.

Luni, preşedintele iranian Masoud Pezeshkian şi-a prezentat scuze pentru aceste lipsuri repetate şi întreruperi de curent, care exasperează populaţia.

Autorităţile au extins, de asemenea, închiderea şcolilor şi a clădirilor publice în mai multe regiuni, inclusiv la Kermanshah (vest), Ardabil şi Mazandaran (nord) şi Isfahan (centru), precizează AFP.

În provincia Golestan (nord), mai multe centrale electrice au fost închise din cauza lipsei de gaze, în timp ce temperaturile au scăzut la -5°C.

În provincia Lorestan (centru), situată la aproximativ 200 de kilometri de Teheran, „o parte din centralele pe gaze au fost (de asemenea – n.r.) scoase din funcţiune” din același motiv.

Mai mult de jumătate din cele 31 de provincii ale Iranului sunt afectate în diferite grade de măsurile legate de aprovizionarea cu energie. În acelaşi timp, consumul de gaze a crescut cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News