În zonele ocupate de ruși în Ucraina, școlile sunt obligate să se supună programului educațional din Federație, asta însemnând manuale unice și programe școlare unificate. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației din Rusia, după un acord încheiat cu așa-zisele Republici Populare Donețk și Luhansk, scrie publicația rusă Novaya Gazeta.
Ziarul a deschis o ediție europeană, scrisă de jurnaliști din exil, după ce ediția din Rusia a fost de două ori silită să-și înceteze apariția.
Se urmărește o „ridicare a conștiinței”
Programul de reinstruire a educatorilor ucraineni a început pe 14 iunie și vizează 15.000 de cadre didactice, dintre care 5.500 deja și-au încheiat cursurile.
O inovație care a fost deja implementată în 10 regiuni din Rusia este existența în școli a unor monitori „de ridicare a conștiinței”, adică de promovare a ideologiei rusești. Acest program-pilot se va extinde de la 1 septembrie la 34 de regiuni rusești, dar și la teritoriile ucrainene aflate sub ocupație.
Fiecare instituție de învățământ va trebui să respecte și ceremonia obligatorie pentru începerea săptămânii de școală: arborarea steagului Rusiei și intonarea imnului țării în fiecare luni dimineață.
Manualele vor conține „denazificare”
Cursurile pe care cadrele didactice din Ucraina trebuie să le urmeze cuprind informații despre programă, despre examene, dar și despre ideologie, istorie și „îndrumare patriotică”.
În educația elevilor se va pune accent pe „denazificare”, a spus ministrul rus al educației, Serghei Kravțov. „Propaganda nazistă” din manualele ucrainene va fi interzisă, a adăugat oficialul.
Elevii au folosit până recent manuale ucrainene; acestea erau pline de ideologie nazistă și de ură împotriva Rusiei. Am analizat peste 300 de manuale ucrainene și am ajuns la concluzia că asta era tactica lor generală. Va fi o provocare pentru noi să le schimbăm mințile elevilor, dar lucrăm la asta.
Ministrul rus al Educației, Serghei Kravțov:
Nu doar școlile din Donețk și Luhansk vor fi introduse în sistemul de învățământ rus, ci și cele din Herson și Zaporojie, pe care Rusia le consideră „teritorii eliberate”. În toamnă, au fost anunțate „referendumuri” și în aceste regiuni, pentru ca Rusia să-și justifice formal jurisdicția asupra lor.
Vacanța de vară în Crimeea
Copiii din teritoriile proaspăt ocupate își vor petrece vacanța de vară în Crimeea, conform planurilor rusești. De pildă, autoritățile de ocupație din Berdiansk le oferă copiilor excursii gratuite la o tabără celebră din Hurzuf, un oraș din apropiere de Ialta.
din Herson au devenit cadeți la Școala Navală „Nahimov” din Sevastopol, iar Ucraina acuză că aceasta e una dintre tacticile rusești de a „militariza” copiii.
În ultimii ani, unii copii din Donețk și Luhansk și-au petrecut vacanțele în tabere și „centre educaționale” din Rusia. Alții au fost duși în Cecenia, unde s-au întâlnit cu liderul Ramzan Kadîrov și au vizitat Groznîi, capitala reconstruită de la zero după războaiele cecene.
Kievul susține că, în Herson, 90% din personalul școlilor a demisionat
„Oamenii din aceste teritorii par să fie foarte speriați. Se vede cu ochiul liber, se tem să pună întrebări sau să vorbească în public. Le e teamă și de-ai lor, iar asta descrie perfect ce sunt autoritățile ucrainene în realitate”, a declarat un oficial din Crimeea pentru agenția TASS, vorbind despre cadrele didactice care au ajuns în peninsulă pentru programul de formare.
Conform Ministerului Educației din Rusia, 1.120 de școli își vor deschide porțile pe 1 septembrie în regiunile ocupate ale Ucrainei. Situația este mai mult decât complicată pentru educatorii ucraineni. Prinși între ciocan și nicovală, nu știu care este cea mai bună decizie: Ucraina i-a avertizat că adoptarea programei rusești va fi considerată colaboraționism și le-a spus că și dacă vor renunța la catedră își vor primi salariile în continuare; pe de altă parte, părinții le-au cerut să nu-și abandoneze elevii, așa că unii au acceptat programa rusească.
Conform autorităților ucrainene, 90% din angajații școlilor din Herson au renunțat la joburi, iar cei 10% rămași fac parte din personalul de curățenie.
Rusia s-a văzut nevoită, astfel, să suplinească lipsa cadrelor didactice cu importuri din diverse regiuni ale țării. Educatorii care erau de acord să se mute în teritoriile ocupate primeau un salariu de 140 de euro pe zi – o sumă foarte mare chiar și pentru cele mai bogate regiuni ale Federației.
Publicația independentă Mediazona, citată de Novaya Gazeta, arată că 214 învățători au fost de acord să se mute în Ucraina ocupată. Peste 30% vin din Daghestan, o republică săracă din sudul Rusiei, iar restul, din mici așezări de pe tot cuprinsul țării.
Ucraina nu cedează: vrea să ofere copiilor ocupați învățământ online
Ministerul Educației din Ucraina plănuiește să pună la punct sistemul pentru ore online la care să participe copiii din zonele ocupate. Unii educatori deja au anunțat că sunt de acord să facă școală online pentru un salariu modic.
Părinții din teritoriile ocupate cel mai probabil vor prefera sistemul ucrainean de învățământ, în regim online, în defavoarea celui rusesc, cu prezență fizică.
Totuși, problemele continuă să apară.
Cetățenii din Berdiansk, Herson, Melitopol și alte orașe sub ocupație au declarat că autoritățile rusești i-au amenințat că îi vor priva de drepturile părintești dacă își vor ține copiii acasă și nu-i vor trimite la școală, relatează Novaya Gazeta.
Și profesorii au fost amenințați. „Dacă te temi de acuzații de trădare din partea Ucraineni, le vei înfrunta în Rusia dacă nu cooperezi”, i-a spus un oficial pro-rus unui învățător, conform publicației Suspilne Novyny.
Foto: EPA