Undeva, la margine de Castellon, o mana de tigani a descoperit poarta spre un altfel de trai, total diferit de cel dus de azi pe maine, cu politia pe urme, in bordeie incropite din carpe, ticsite cu lucruri de furat. Tiganii au invatat sa traiasca din rodul pamantului. Familia Paun a pus pe picioare in Spania o ferma care le aduce aproximativ 70.000 de euro pe an din cultivatul legumelor.
Cand in urma cu patru ani au plecat de acasa, de la Tulcea, Ochita Paun, de 43 de ani, presedinta asociatiei ‘O del Amenta’, si sotul ei, Emil, de 43 de ani, nu au bantuit prin Europa, pe carari pierdute, ci au venit cu tinta direct in Spania. Cu ajutorul celui mai bogat om din Castellon – un producator si distribuitor de produse electrocasnice – Ochita a reusit sa obtina gratis o imensa bucata de pamant in Burriana, un catun asezat langa Castellon. Acolo, Ochita si ai ei tigani au pus pe picioare o ferma, un fel de CAP, care da de lucru catorva sute de tigani din Romania.
‘Am primit aproape trei hectare de teren arabil. L-am defrisat, l-am curatat cu buldozerele si am pus pe el legume. Ca sa incep afacerea, am facut imprumut la banca’, ne spune Ochita.
Pe mosie erau acum, la inceput de sezon, doar ei, cei patru copii ai lor, si Gheorghe Panaite, de 70 de ani, tatal femeii.
Clientii le dau banii pe marfa doar dupa ce o vand
‘Noi facem 70.000 de euro, dar nu-i vedem pe toti odata. Din sutele de tone de legume pe care le producem, ne sunt cumparate mult mai putine. Asa e aici, omul iti ia marfa si iti da banii doar pe ce vinde el la taraba. Restul, zic spaniolii, nu se vinde, ca se strica? Cine sa ii controleze?’, rosteste cu amaraciune Emil Paun.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!