Ea a spus că va merge mai departe cu planul ei chiar dacă nu va fi primi un răspuns pozitiv din partea guvernului britanic și a subliniat că orice referendum ar trebui să fie „indiscutabil legal” și constituțional.
Cu toate acestea, Curtea Supremă va fi rugată să se pronunțe dacă guvernul scoțian are puterea de a organiza un vot fără aprobarea guvernului Regatului Unit.
Guvernul britanic a transmis că va examina propunerile Scoției, dar a subliniat că poziția că „acum nu este momentul” pentru un alt referendum nu s-a schimbat.
„Vom studia cu mare atenție și vom răspunde în mod corespunzător. Cred că țara ar trebui să se concentreze pe construirea unei economii mai puternice. Asta facem. Cu siguranță cred că vom avea o economie mai puternică și o economie mai puternică duce la o țară mai puternică împreună”, a declarat Boris Johnson.
Sturgeon a precizat că cel mai înalt ofițer de drept al Scoției, Lord Advocate, a înaintat cazul celei mai înalte instanțe din Marea Britanie, actele judecătorești fiind transmise ofițerilor de drept guvernamental din Regatul Unit marți după-amiază. În continuare, președintele Curții Supreme va decide dacă sunt chestiuni prealabile de abordat și când va fi judecată cauza.
Liderul scoțian a spus că speră că instanța va putea „să ofere claritate și securitate juridică în timp util”, în loc ca parlamentarii să adopte proiectul de lege doar pentru ca ulterior să se confrunte cu o contestație juridică din partea oponenților.
Dacă instanța decide că guvernul scoțian nu are puterea de a organiza un referendum, Sturgeon a spus că următoarele alegeri generale vor deveni un „referendum de facto”, cu partidul său care se va concentră doar pe problema independenței.
Însă, dacă instanța va decide în favoarea guvernului scoțian, Nicola Sturgeon a spus că va acționa rapid pentru a adopta proiectul de lege pentru referendum.
Potrivit expertului în sondaje, profesorul Sir John Curtice, ultimele sondaje au stabilit, în medie, sprijinul pentru independență la 48% pentru, cu 52% împotrivă, odată ce voturile „nu știu” sunt excluse.
Într-un referendum organizat în 2014, 55% din alegători au respins independenţa față de Marea Britanie. Situația s-a schimbat însă după Brexit, unde 62% dintre scoțieni au votat împotriva ieșirii din Uniunea Europeană. Ulterior, partidul lui Sturgeon au insistat pentru obținerea unui nou referendum de independență.