În prezent, părinților și îngrijitorilor le este permis să folosească forța în limite „rezonabile” pentru a disciplina copiii, a notat BBC.
Legea care interzice orice măsură fizică împotriva copiilor urmează să fie votată azi de guvernul scoțian și se estimează că va trece cu un număr covârșitor de voturi.
Suedia a fost prima țară din lume care a interzis orice fel de corecție fizică aplicată copiilor, încă din 1979. Până în prezent, numărul țărilor care au interzis orice palmă aplicată minorilor a ajuns la 57, iar Scoția va deveni a 58 -a.
În legile din Scoția, orice atacuri fizice asupra adulților sunt tratate ca „asalturi” și pedepsite ca atare. Dar copiii nu beneficiază de aceeași protecție.
Ce nu au voie să facă părinții
Orice persoană din Scoția care lovește un copil poate reclama faptul că era vorba despre o „pedeapsă rezonabilă” sau „lovire justificată” când utilizează forța fizică în „scop educativ”.
Când au analizat astfel de cazuri, instanțele din Scoția au luat în calcul natura pedepsei aplicate, durata, fracvența și efectele (atât fizice, cât și mentale) acestor acte „educative”.
Asta însemna că orice pedeapsă aplicată pe corp (clasica palmă la fund) era acceptată, nu și loviturile la nivelul capului sau smuciturile puternice sau orice lovitură cu alte obiecte.
În școli a fost interzisă deja orice formă de pedeapsă fizică.
Proiectul de lege care se așteaptă să fie votată cu o majoritate covârșitoare azi le va interzice părinților orice pedeapsă, indiferent de cât de „rezonabilă” li se va părea.
Această lege le va oferi copiilor exact aceleași drepturi ca și adulților. Legea le va interzice adulților să-i pălmuiască pe copii, să-i tragă de păr, să-i zgârie, să-i muște, să-i ciupească, să-i tragă de urechi, să-i oblige să stea într-o anumită poziție sau să-i forțeze să înghită ceva.
Unele studii au arătat că în Marea Britanie pedepsirea copiilor este foarte „la modă” și că 70-80 la sută dintre copii au fost pălmuiți cel puțin o dată de părinți.
Mulți părinți au spus că nu sunt de acord cu folosirea forței fizice împotriva copiilor, dar consideră că numai astfel îi pot disciplina pe micuți.
A existat și o campanie împotriva acestei legi, care, conform spuselor acestora, deși este bine intenționată, ar putea face mai mult rău.
Ei au cerut guvernului ca, în loc să aplice o lege „inutilă”, ar trebui să investească în muncă socială și în identificarea și combaterea abuzurilor autentice.