Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a declarat că vrea să organizeze un al doilea referendum asupra independenţei cât mai curând posibil anul viitor, anunță publicația britanică The Times, citată vineri de Reuters.
Liderul Partidului Naţional Scoţian a declarat că anticipează organizarea votului „în prima parte” a noii sesiuni parlamentare, care va începe anul viitor, scrie The Times.
Scoţia ar trebui să aibă oportunitatea de a alege dacă să devină independentă mai degrabă în prima, decât în ultima parte a viitoarei sesiuni parlamentare.
Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon:
Cu prilejul unui referendum privind independenţa din 2014 scoţienii au votat în proporţie de 55% pentru rămânerea în Regatul Unit. Nicola Sturgeon consideră însă că Brexitul a schimbat datele problemei, după ce Scoţia a votat masiv în 2016 împotriva ieşirii din Uniunea Europeană, decisă totuşi la scară naţională şi devenită efectivă de la sfârşitul lui ianuarie 2020.
Ultimele 14 sondaje de opinie au indicat faptul că scoțienii susțin, cu o majoritate de 51%-59%, independența față de Marea Britanie.
Opiniile pe această temă sunt însă foarte volatile. Mai multe sondaje din perioada 2017-2019 arătau că majoritatea scoțienilor se opun independenței.
Apelurile pentru o Scoţie independentă revin şi după modul foarte criticat în care Londra şi premierul Boris Johnson au gestionat pandemia de COVID-19.
În prezent, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord include Anglia, Irlanda de Nord, Scoţia şi Ţara Galilor.
Regatul Unit în ansamblu a votat cu 52 la 48 % pentru a părăsi UE în referendumul din 2016: Anglia şi Ţara Galilor au votat pentru ieşirea din UE, dar Scoţia şi Irlanda de Nord a votat pentru rămânerea în bloc.
Premierul britanic Boris Johnson a declarat în mai multe rânduri că referendumul pentru independență din 2014 a fost un eveniment unic pentru o generație și că rezultatul lui ar trebui respectat.
Guvernul conservator a subliniat că în viitorul apropiat nu ar trebui să mai aibă loc un alt referendum.
Dacă Partidul Național Scoțian va câștiga însă alegerile legislative din luna mai, așa cum este de așteptat, Nicola Sturgeon ar putea să susțină că are un mandat pentru organizarea referendumului.
Londra, scrie Reuters, va avea în acel moment o alegere dificilă. Să refuze organizarea referendumului și să genereze nemulțumirea scoțienilor sau să permită scrutinul și să riște destrămarea Regatului.