Nicola Sturgeon a anunțat că va acţiona rapid pentru a le oferi alegătorilor scoţieni posibilitatea de a face din Scoţia o ţară independentă. Ea a afirmat că până acum premierul britanic Theresa May a refuzat orice compromis cu Scoţia pe tema Brexitului.
Astfel, în opinia premierului scoțian, este important ca Scoția să ia măsuri pentru a-și proteja interesele, în condițiile în care Marea Britanie ar urma să declanșeze Brexitul în câteva zile.
Un referendum pentru independența Scoției a fost organizat și în 2014, când alegătorii scoției au decis ca țara să rămână în Regatul Unit. Cu toate acestea, decizia Regatului de a părăsi blocul comunitar a provocat o ”schimbare sau circumstanţe materiale”, după cum punctează premierul scoțian.
Guvernul de la Londra avertizează că un nou referendum în Scoția ar provoca diviziuni
La scurt timp după anunțul premierului scoțian, guvernul britanic a avertizat că un nou referendum priving independența Scoției ar provoca diviziuni și putea duce la o incertitudine economică enormă, relatează Reuters.
“În urmă cu puţin mai mult de doi ani, populaţia Scoţiei a votat decisiv pentru a rămâne parte a Marii Britanii, într-un referendum pe care Guvernul scoţian l-a definit drept un vot ‘o dată la o generaţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului britanic, într-un comunicat.
„Dovada arată clar că majoritatea poporului Scoţiei nu vrea un al doilea referendum pentru independenţă. Un alt referendum ar provoca diviziune şi cauza incertitudine economică enormă în cel mai prost moment posibil”, a adăugat el.
Brexitul ar putea fi declanșat în câteva zile
Marea Britanie ar putea să declanșeze procesul de ieșire din Marea Britanie în câteva zile. Proiectul de lege care autorizează Guvernul britanic să activeze procesul este acum în Parlament, iar dacă aleșii îl adoptă, Theresa May ar putea declanșa Brexitul.
Aprobat în primă lectură de către deputaţi la începutul lui fenruarie şi amendat între timp de Camera Lorzilor, textul – mai puţin în eventualitatea unei lecturi prelungite în Camera Comunelor – ar putea să fie adoptat definitiv de către cele două Camere ale Parlamentului încă de luni seara.