„Ajungem într-un punct când cred că Putin va trebui să-şi revizuiască obiectivele pentru această operaţiune”, a declarat vineri generalul locotenent Scott Berrier, şeful Agenţiei de Informaţii pentru Apărare (Defense Intelligence Agency – DIA). „Este destul de clar în acest moment că nu va putea face ceea ce intenţiona iniţial”, a afirmat el, potrivit ABC News, care preia The Associated Press.
Putin a trimis trupe în Ucraina vecină în februarie pentru a răsturna guvernul prooccidental al Ucrainei, potrivit oficialilor americani. Forţele ucrainene au alungat trupele ruse de pe poziţiile lor din jurul capitalei Kiev la începutul războiului. Rusia a suferit alt eşec major săptămâna trecută, când contraofensiva ucraineană i-a forţat trupele să se retragă din zone întinse în nord-estul Ucrainei.
„Rusia plănuise o ocupaţie, nu neapărat o invazie, şi asta a aruncat-o înapoi”, a declarat Berrier, evocând reticenţa lui Putin de a declara mobilizarea generală pentru a creşte numărul trupelor în Ucraina.
Administrația Biden, reținută în privința victoriilor ucrainene
Preşedintele Joe Biden şi alţi oficiali ai administraţiei de la Washington au avut grijă să nu califice ultima retragere a forţelor ruse drept victorie ucraineană sau punct de cotitură în război, iar analiştii avertizează că este imposibil de evaluat ceea ce urmează.
„Se apropie de punctul luării unei decizii”, a declarat Berrier, referindu-se la Putin. „Nu ştim care va fi acea decizie. Dar ea va hotărî în mare măsură durata acestui conflict”, consideră el.
Berrier a vorbit la un panel cu alţi înalţi responsabili în cadrul Summitului privind informaţiile şi securitatea naţională al comunităţii serviciilor de informaţii la National Harbor din Maryland, lângă Washington.
CIA: SUA nu trebuie să îl subestimeze pe Putin
Întrebat despre temerile că Putin ar putea recurge la armele de distrugere în masă dacă va fi învins pe câmpul de luptă de către forţele ucrainene susţinute de SUA şi NATO, directorul adjunct al CIA, David Cohen, a afirmat: „Nu cred că ar trebui să subestimăm ataşamentul lui Putin faţă de programul iniţial, care constă în a controla Ucraina. Nu cred că am văzut vreun motiv să credem că a renunţat” la acest obiectiv.
De asemenea, SUA nu ar trebui nici să subestimeze „apetitul pentru risc” al lui Putin, a declarat Cohen. Putin şi responsabilii săi au făcut aluzie la începutul războiului la arsenalul nuclear al Rusiei şi la represalii masive, avertizând NATO să nu se implice în conflict.
„Acestea fiind spuse, nu am văzut dovezi concrete privind planificarea utilizării ADM”(arme de distrugere în masă), a spus Cohen. Forma cea mai probabilă de represalii ruse împotriva SUA ar putea fi înmulţirea încercărilor de interferenţă în sistemul politic american, consideră responsabilii din serviciile secrete ale SUA.
Separat, în cadrul summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), ale cărui lucrări s-au încheiat vineri la Samarkand, în Uzbekistan, Putin a avertizat că Moscova şi-ar putea intensifica atacurile asupra infrastructurii în Ucraina dacă forţele ucrainene ar viza instalaţii din Rusia.
Liderul de la Kremlin a declarat că „eliberarea” întregii zone a Donbasului (compus din regiunile Doneţk şi Lugansk), în estul Ucrainei, rămâne principalul obiectiv militar al Rusiei şi nu consideră necesar să-l revizuiască.
„Nu ne grăbim”, a spus preşedintele rus într-o conferinţă de presă susţinută după încheierea summitului OCS.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia