În iunie 2021, fetele abuzate de tatăl lor au dat declaraţii la poliţie. Ana* a mărturisit atunci că, în urmă cu o lună, i-a scris unei angajate de la Protecţia Copilului. A ascuns scrisoarea, aşteptând să o întâlnească, dar din cauza pandemiei şi a şcolii online, plicul a rămas sub dulap.

În aceeaşi zi, poliţiştii au mers în casa unde locuiseră fetele şi au notat, în procesul-verbal al percheziţiei: „În prima camera din locuință, unde exista un singur dulap, pe pardoseală, sub corpul de mobilier, a fost descoperit un plic alb, pătat cu urme albastre, în interiorul căruia era o hârtie de caiet dictando”.

„Dragă Ștefania S.* 

Eu vă spun toate lucrurile astea, pe răspunderea mea. Ştiu că aveți foarte mare încredere în mine și mi-ați zis dumneavoastră să vă zic tot ce se întâmplă, că aveți încredere în mine, dar îmi pare rău că v-am dezamăgit și nu am avut curaj să vă spun tot până acum. Regret foarte tare că v-am mințit, dar mi-a fost frică să vă spun până acum, foarte frică. Dar acum m-am decis să fiu sinceră cu dumneavoastră: tata, în legătură cu el, dacă se poate numi așa, nu e ceea ce vrea să pară, e o bestie, o mare bestie.

Apropiați ai fostului președinte prorus Igor Dodon, urmăriți penal și conectați cu Moscova, fac afaceri de milioane de euro în România EXCLUSIV
Recomandări
Apropiați ai fostului președinte prorus Igor Dodon, urmăriți penal și conectați cu Moscova, fac afaceri de milioane de euro în România EXCLUSIV

Tata, pe mine și pe sora mea Ioana*, ne abuzează sexual, adică vrea să ne violeze. Totul a început de când a plecat mama. De la vârsta de 9 ani a început să se ieie de noi, pe fratele meu Claudiu* și pe sora mea Ioana îi trimite după apă sau la magazin şi, în timp ce ei plecau, încerca să mă abuzeze sexual, să mă pipăie, mă lua de fund, mă pipăia la sâni. Mie nu-mi plăcea, tot îi ziceam să mă lase, dar stăteam după, de frică, și tot îmi spunea să nu vă zic dumneavoastră. Asta făcea și cu sora mea, Ioana, o pipăia. Dar, între timp, lucrurile s-au schimbat, el a devenit mai obsedat, vrea mai mult, noi am crescut, începea să ne iese formele, ca la orice fete. Eu, când plecau Claudiu și sora mea Ioana, el zicea să îi pun mâna pe p**a, eu ziceam nu, începeam să comentez, după mă lăsa în pace, mă trimitea pe mine și pe fratele meu de acasă, și sora mea începea să plângă și să spună că vrea și ea să vină cu noi, dar el n-o lăsa, cum să o lase, că el vrea să profite de ea. 

Dragă Ştefania S., eu și frații mei nu vrem la casa de copii, vă rog, dacă puteți, să ne duceți la mama noastră”.

După trei ani de abuzuri, era prima oară când Ana şi Ioana, sora ei de 12 ani, îşi învingeau teama şi cereau ajutorul cuiva. „Ororile la care ele au fost supuse depășesc orice putere de imaginație, chiar și pentru organele judiciare care sunt obișnuite cu astfel de cazuistică”, notează judecătorul în motivarea deciziei prin care l-a condamnat pe tatăl abuzator.

Îşi va împlini Netanyahu visul de a atrage Statele Unite într-un război cu Iranul?
Recomandări
Îşi va împlini Netanyahu visul de a atrage Statele Unite într-un război cu Iranul?

Plecarea mamei: „A zis că nu poate să ne ia cu ea”

Maria*, mama celor două fete, s-a căsătorit cu Eugen R. în 2007. Aveau atunci doi copii împreună: pe Claudiu*, care împlinise doi ani, şi pe Ana, care era încă un bebeluş. Un an mai târziu, a venit pe lume şi Ioana. 

Familia locuia într-un imobil cu două camere, o bucătărie şi WC în curte, iar Maria, angajată la o fabrică de pantofi din oraş, era singura care aducea bani în casă. După şase ani de căsnicie, din cauza bătăilor primite, femeia a plecat de acasă. „Mie şi fraţilor mei, mama ne-a spus atunci că ar vrea să ne ia și pe noi cu ea, dar că nu poate, aşa că am rămas cu tata”, şi-a amintit Ana, la poliţie, episodul despărţirii părinţilor.

Tatăl ei era un om violent, care suferea de alcoolism, iar după plecarea mamei, el a început să-şi descarce furia pe copii. „Avea grijă de noi”, spune Ana, „dar se enerva când nu știam să facem temele de la școală şi ne lovea cu un lemn peste palme, pe toți trei. Iar pe fratele meu, Claudiu, îl lovea și peste picioare, «ca să nu mai poată să meargă»”.

Fata a povestit că bărbatul îi jignea adesea, „ne spunea că suntem handicapați, ca mama, că nu suntem buni de nimic, că suntem proști şi că noi, fetele, suntem curve”.

Bogdan Doroftei, director medical al Maternității Cuza-Vodă din Iași, cere legislație și un plan de țară pentru creșterea natalității. „În 50 de ani populația României va fi de 9 milioane”
Recomandări
Bogdan Doroftei, director medical al Maternității Cuza-Vodă din Iași, cere legislație și un plan de țară pentru creșterea natalității. „În 50 de ani populația României va fi de 9 milioane”

Ioana: „Mi-a zis că bagă cuțitul în mine”

În vara anului 2018 au început abuzurile sexuale. Ioana nu împlinise 10 ani când Eugen R., tatăl ei de 59 de ani, s-a aşezat în pat lângă ea, spunându-i că vrea să o învețe să întrețină relații sexuale. De atunci, el a continuat să o agreseze pe fată de 2-3 ori pe săptămână, notează procurorii.

Aceeaşi soartă o avea şi Ana. La sfârşitul lui 2018, Eugen R. i-a spus copilei de 12 ani că „fiecare fată trebuie să aibă iubit și că să nu fiu proastă, că el mă învață ce să fac cu un iubit”. Tatăl abuzator „își planifica metodic fiecare activitate infracțională, având grijă să rămână singur acasă cu una dintre fete”, descrie judecătorul modus operandi, în motivarea sentinţei.

În sala de judecată, fetele au mărturisit că tatăl lor le amenința că, dacă spun cuiva despre ce li se întâmplă, le omoară: „mi-a zis că bagă cuțitul în mine”, „mi-a zis că o să mă bată cu un lemn, pe care o să mi-l bage în burtă”. Singurul care, într-un târziu, a aflat totul a fost fratele lor, Claudiu. 

Flagrant delict pus la cale de un copil de 15 ani

În vara anului 2020, când fetele i-au spus că tatăl lor le agresează sexual, Claudiu era, la rându-i, un copil, abia împlinise 15 ani. „Nu am știut cum să reacționez sau ce să le sfătuiesc”, i-a mărturisit el judecătorului. „Dar le-am zis să nu-i mai permită să le atingă, iar după câteva zile, Ana mi-a spus că nu-l mai lasă, că-l înjură pe tata, îi zice «du-te dracu!» şi că-i răspunde, când el face lucrurile acelea, ea fiind mai curajoasă de fel”.

Împovărat cu teribilul secret şi simţindu-se responsabil pentru soarta surorilor mai mici, într-o zi, Claudiu a decis să verifice cu ochii lui cum stau lucrurile. Era prin ianuarie 2021, îşi aminteşte băiatul, când tatăl i-a trimis, pe el şi pe Ioana, să cumpere banane de la un magazin aflat la zece minute distanţă de casă. Eugen R. a rămas singur cu Ana.

Claudiu şi Ioana au alergat spre magazin, au luat bananele și s-au întors acasă, tot în fugă. Poarta metalică făcea zgomot, aşa că băiatul a sărit gardul şi, tiptil, a intrat în bucătărie. Ușa de la dormitor era deschisă, iar el a văzut cum tatăl o agresa sexual pe sora lui. „Când m-a zărit în tocul ușii, s-a înroșit. A luat-o pe Ana în brațe și a pupat-o pe frunte, apoi m-a întrebat dacă am cumpărat ce mi-a zis, şi a ieșit din casă”, spune băiatul.

La rându-i, Ana şi-a amintit că, atunci când a intrat în cameră, „Claudiu a zis «Am văzut!». Tata l-a întrebat ce a văzut, iar fratele meu i-a spus că a vrut să zică «Am venit», adică s-a întors de la magazin. Tata i-a spus că se juca cu mine și că mă gâdila”.

Câteva săptămâni mai târziu, la sfârşitul lui martie 2021, Claudiu a fugit de acasă şi s-a mutat la mama lui. 

Claudiu, către mama lor: „Sună la poliție, ca să le salvezi”

Nu i-a spus mamei ce ştia despre abuzurile tatălui; nu era sigur pe ce văzuse şi nu avea destulă încredere în mama care-i lăsase de mici chiar în grija părintelui abuzator. Dar două luni mai târziu, în dimineaţa în care mama le-a sunat pe surorile lui, iar el, fiind alături, a auzit-o pe Ioana cum plângea la telefon, Claudiu i-a strigat mamei lui: „Sună la poliție, ca să le salvezi”.

În dimineaţa acelei zile, de 29 mai 2021, poliţia a bătut la uşa tatălui. Ana şi Ioana au fost duse la secţie, pentru a fi audiate, şi atunci a ieşi la iveală tot iadul pe care fetele îl trăiau de trei ani.  

Din primul moment şi până în sala de judecată, tatăl a negat vehement toate acuzaţiile. A spus că nu i-a bătut niciodată pe copii, „cel mult, i-am tras un pic de păr. Iar celelalte declarații sunt mincinoase, fetele fiind influențate de către mama lor, care dorește să-mi ia casa”. Dar anchetatorii au verificat la cadastru şi au descoperit că Eugen R. nu deţine niciun bun, deci nici imobilul pe care susținea că soția sa urmărește să i-l ia.

Pe 8 iunie 2021, după ce poliţiştii au găsit sub dulap scrisoarea Anei, Eugen R. a susţinut că „nu e scrisul fetei, pentru că e prea frumos. Posibil să fie scrisă de mama ei care, cu ocazia unei vizite, a strecurat-o sub dulăpior”. 

Dar „comparând vizual scrisul din scrisoarea aflată în copie la dosar și scrisul de la sfârșitul declarației date de minora Ana, prin compararea modalității de trasare repetată a unor litere specifice, se observă o asemănare desăvârșită între cele două scrieri”, au precizat judecătorii de drepturi şi libertăţi care au dispus prelungirea arestării lui Eugen R. 

Judecătorii critică pasivitatea celor din jurul copiilor

Ani la rând, Ana, Ioana şi Claudiu au fost agresaţi de tatăl lor, fără ca nimeni să observe asta şi să încerce să-i ajute. „Fetele povestesc cum se încurajau reciproc să spună cuiva despre abuzurile tatălui, dar cu toate acestea, până la sosirea poliției, nu au avut curajul să o facă”, notează judecătorii.

Erau bătuţi cu palma sau cu băţul, iar atunci când asistentul social sau cei de la şcoală îi întrebau de unde au vânătăile, copiii spuneau, aşa cum îi învăţase tatăl lor, că s-au lovit la joacă.

„Împrejurarea că responsabilii școlari și asistentul social au ales să nu verifice în profunzime existența unor agresiuni excede controlului primei instanțe”, notează judecătorii de la Tribunalul Timiş, care adaugă că „afirmația unui copil că nu a fost bătut nu este suficientă pentru a exclude o agresiune asupra sa, cu atât mai mult cu cât trăiau în condiții de sărăcie lucie, tatăl avea condamnări anterioare pentru viol și infracțiuni cu violență, iar mama fugise din domiciliu tocmai din cauza acestor agresiuni”.

Când au început abuzurile sexuale, DGASPC a renunţat la ei

Din 2013, de când mama lor plecase de acasă, cei trei copii au fost monitorizaţi de Protecţia Copilului. Cazul lor era unul special, pentru că, în ciuda grijii pentru copii pe care Eugen R. o manifesta în public, el avea cazier, consuma frecvent alcool și nu avea vreun loc de muncă. 

Dar DGASPC Timiş a renunţat la monitorizarea copiilor şi a închis cazul în 2019, când tatăl deja începuse să le agreseze sexual pe fete. 

Şase ani, de acest caz s-a ocupat asistentul social Ştefania S. Nu întâmplător era destinatara scrisorii de sub dulap, pentru că, deşi ea nu reuşise să identifice nici măcar semnele abuzurilor fizice, se ataşase de copii. După ce cazul a fost închis, Ştefania S. a continuat să țină legătura cu cei trei fraţi, iar atunci când DGASPC sau vreun sponsor oferea alimente, îi trecea şi pe ei pe listă. 

La proces, Ştefania a declarat că, din banii ei, le încărca acelor mici cartela telefonică, iar după ce a venit pandemia, ea le-a dat un telefon second-hand, pentru că ei nu aveau suficiente dispozitive ca să se conecteze la orele online.

„Tata este o bestie”. O scrisoare arată infernul trăit de două fetițe abuzate de tatăl lor. DGASPC, școala și mama nu au văzut semnele
Asistenta socială Ștefania S. s-a atașat de copii | Foto ilustrativă: 123RF

De ce nici mama copiilor nu a făcut nimic

„Tata ținea telefoanele la el și ni le dădea dimineața, de la 7.00 la 12.00, pentru școala online. Şi seara, o oră, dacă făceam temele și treburile prin casă”, spune Claudiu. Copiii i-au spus mamei că bărbatul le controla telefoanele, ca să vadă cu cine vorbesc.

„Eu nu aveam numărul lor, puteam să-i sun doar pe telefonul soţului”, spune mama. „Aveam Facebook-ul lor, dar vorbeam cu ei numai când îi lăsa el, şi doar în prezența lui”. Femeia a mai declarat că se întâlnea cu fetele doar în prezenţa lui Eugen R. și „rar, el le lăsa să meargă în parc cu mine, 5-10 minute”. 

În sala de judecată, procurorul a explicat că Ana şi Ioana nu i-au spus nimic mamei sau asistentului social pentru că atunci când copiii sunt agresați de către persoane cu autoritate sau față de care ei manifestă un atașament inerent relației, în mintea lor apare un conflict între imaginea agresorului și cea a părintelui. 

Şi „nu trebuie pierdut din vedere că mama a abandonat copiii, astfel că aceștia nu aveau percepția că se pot baza pe ea”, au precizat judecătorii. 

Judecător: „E o persoană extrem de periculoasă pentru societate”

Ana şi Ioana „au resimțit disperare, izolare și resemnare, când au văzut că ajutorul nu mai vine”, mai spun magistraţii. După ce au fost audiate la poliţie, cele două fete au fost luate în custodia DGASPC Timiş şi internate într-un centru pentru minori.

Au trecut prin evaluări psihologice şi expertize psihiatrice, iar specialiştii au descoperit că ambele prezintă „indici de expunere la violență domestică, neglijare, abuz fizic, abuz emoțional și abuz sexual”, că au „complexe de inferioritate, dificultăți de concentrare a atenției, vocabular sărac, un eu slab, o slabă capacitate de control, cu stări de blocaj, deprimare și sentimente de constrângere”.

Eugen R. a fost trimis în judecată, sub acuzaţiile de viol, agresiune sexuală şi rele tratamente aplicate minorului, toate în formă continuată. 

„În ciuda probelor existente, el nu a înțeles nici în ultimul moment să recunoască faptele, cu atât mai puțin să le regrete, aspect care întărește convingerea instanței că inculpatul este o persoană extrem de periculoasă pentru societate, lipsită de etică și moralitate”, precizează, în motivarea deciziei sale, judecătorul, care pe 6 ianuarie 2022 l-a condamnat pe Eugen R. la 25 de ani de închisoare. Decizia nu este definitivă, iar bărbatul a făcut apel.

La proces, DGASPC Timiş a cerut, iar instanţa a aprobat ca bărbatul să le plătească celor două fiice ale sale câte 15.000 de euro daune morale.  

* Protejăm identitatea reală a victimelor şi a martorilor din dosar.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt
Știrileprotv.ro
Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Cum arată soția lui Mircea Lucescu la 80 de ani! Doamna Neli, apariție rară în public! A atras toate privirile cu ținuta roz bombon și cu accesoriile de lux
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată soția lui Mircea Lucescu la 80 de ani! Doamna Neli, apariție rară în public! A atras toate privirile cu ținuta roz bombon și cu accesoriile de lux
Ce să pui peste carnea de porc ca să fie fragedă și foarte gustoasă. Mihaela Bilic a dezvăluit secretul: “Are un efect magic asupra proteinelor”
FANATIK.RO
Ce să pui peste carnea de porc ca să fie fragedă și foarte gustoasă. Mihaela Bilic a dezvăluit secretul: “Are un efect magic asupra proteinelor”
VIDEO. Gigi Becali, show la Salonic la ieșirea din stadion: „M-am uitat în sus și am zis: «Ce e mare lucru să ne dai și nouă?»”
GSP.RO
VIDEO. Gigi Becali, show la Salonic la ieșirea din stadion: „M-am uitat în sus și am zis: «Ce e mare lucru să ne dai și nouă?»”
Satul din România unde s-au descoperit adevărată minuni ale naturii. Comoara din subteran e uriașă și valorează 5 miliarde de dolari
FANATIK.RO
Satul din România unde s-au descoperit adevărată minuni ale naturii. Comoara din subteran e uriașă și valorează 5 miliarde de dolari
Val de mesaje pentru Anca Țurcașiu, după ce artista a publicat primele poze cu nepoțica ei / FOTO 'Ce oameni simpli… parcul Moghioroș, să vă bucurați de minune!'
Unica.ro
Val de mesaje pentru Anca Țurcașiu, după ce artista a publicat primele poze cu nepoțica ei / FOTO 'Ce oameni simpli… parcul Moghioroș, să vă bucurați de minune!'
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Orangesport.ro
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
O tânără de 27 de ani a făcut infarct şi a murit la birou. Leşinase mai devreme, dar nu a fost lăsată să plece
Observatornews.ro
O tânără de 27 de ani a făcut infarct şi a murit la birou. Leşinase mai devreme, dar nu a fost lăsată să plece
Horoscop 5 octombrie 2024. Săgetătorii trebuie să dea deoparte poverile pe care le duc pe umeri de mai multă vreme, fără să obțină vreun rezultat
HOROSCOP
Horoscop 5 octombrie 2024. Săgetătorii trebuie să dea deoparte poverile pe care le duc pe umeri de mai multă vreme, fără să obțină vreun rezultat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI