Unul dintre puncte stabileşte ca o cotă-parte de 50% din veniturile la Fondul Cinematografic să treacă în administrarea consiliilor şi primăriilor locale, cu scopul întreţinerii, reabilitării sau construirii de noi cinematografe, informează filmreporter.ro.
Cineaştii susţin că această măsură va afecta drastic finanţarea producţiei de film, în condiţiile în care România este singura ţară din Europa care nu acordă nici un ban de la buget pentru sprijinirea ei. Singura resursă rămâne Fondul Cinematografic, constituit din procente impuse pe bani privaţi, prin lege. Dacă, în 2007, la Fond s-au colectat 40.000.000 de lei, în 2012, suma s-a diminuat până la 25.000.000 de lei.
 
O a doua măsură, care va afecta distribuţia şi exploatarea filmelor în România, este de a trece toate sălile de cinema din reţeaua RADEF în grija administraţiilor locale, în ciuda faptul că, după transferul iniţial a 107 astfel de cinematografe, doar trei dintre ele şi-au păstrat destinaţia. Cineaştii propun ca 26 din cele 37 de săli rămase să fie transferate în subordinea Centrului Naţional al Cinematografiei sau a MInisterului Culturii, să fie renovate şi digitalizate şi reunite într-o reţea de difuzare a filmelor de artă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News