„Acest proiect a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Educației la data de 13.07.2021, deși a fost respins de Consiliul general al CNATDCU cu 15 voturi împotrivă și 3 abțineri”, se arată în scrisoarea deschisă, publicată de PressOne.

„Modificările propuse de ministrul Sorin Cîmpeanu reprezintă, în opinia noastră, o formă mascată de amnistiere individuală a plagiatorilor și îi favorizează pe cei vinovați de fraudă academică”, spune scrisoarea deschisă semnată, printre alții, de scriitorul Gabriel Liiceanu, profesori universitari, printre care Sorin Alexandrescu și Andrei Cornea, ONG-uri precum Funky Citizens și Freedom House, producătorul de film Ada Solomon și Emilia Șercan (cea care a dezvăluit în PressOne o serie lungă de plagiate ale unor nume sonore din lumea politică, a poliției și a justiției, n.red.)

Printre modificările amintite în această scrisoare se numără: verificarea întregii teze de doctorat și nu doar a paginilor sesizate de un reclamant, cum se procedează în prezent, și acceptarea sesizărilor doar în caz că se referă la capitole noi dintr-o teză sau aduc elemente necunoscute de CNATDCU. 

„O teză de doctorat poate fi declarată plagiată și dacă în conținutul ei se regăsesc câteva pagini plagiate, nefiind necesară analizarea ei in integrum pentru a se emite un verdict”, subliniază semnatarii. „În multe situații, verificarea integrală a unei teze de doctorat este imposibil de realizat din cauza limitărilor obiective pe care le poate avea o comisie de analiză: accesul la surse bibliografice sau cunoașterea de către experți a tuturor lucrărilor publicate vreodată pe un anumit subiect/domeniu”.   

Decizii importante, în mâinile unor oameni fără competențe în evaluarea conținutului științific

În legătură cu a doua măsură expusă, autorii scrisorii consideră că „se încearcă eliminarea posibilității de a depune o nouă sesizare pentru o parte dintr-o teză de doctorat care a fost declarată neplagiată fie într-un mod părtinitor, fie din cauza unor limitări obiective, dar temporare”, se explică în textul publicat astăzi. „S-ar putea ajunge, astfel, la situații în care unei persoane să-i fie refuzat dreptul legitim de a face o sesizare, chiar dacă este vorba despre un autor care constată că el însuși a fost plagiat într-o teză de doctorat”.   

Aceștia menționează și o a treia neregulă, și anume excluderea Unității Executive Pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) din procedura de sesizare a plagiatului. Proiectul, în schimb, include înființarea Serviciului Secretariat CNATDCU. „Această procedură de triere birocratică a sesizărilor devine un instrument de selecție a priori, de către persoane care nu au competențele necesare pentru a se pronunța asupra conținutului științific al tezelor de doctorat, care acoperă toate domeniile doctorale recunoscute prin legislația românească”, mai spun semnatarii scrisorii adresate președintelui Klaus Iohannis.  

Scrisoarea integrală aici. 

foto: Presidency.ro

Urmărește-ne pe Google News