„V-aţi prezentat în faţa propriilor alegători cu sloganul „Italienii pe primul loc”, transmiţând mesajul de prigonire în Italia a cetăţenilor aparţinând altor state ale Uniunii Europene, politica dumneavoastră e profund greşită şi nu are nimic de-a face cu secolul în care trăim. Recentele modificări pe care le-aţi adus Codului Rutier italian, care interzic persoanelor ce au rezidenţa în Italia de mai mult de 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate, sunt profund discriminatorii şi îngrădesc libera circulaţie a cetăţenilor europeni, un principiu fundamental înscris la articolul 45 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene”, a scris pe Facebook Eugen Tomac.
Tomac a adăugat că în Italia locuiesc 1,2 milioane de români care contribuie la economia liberă, iar aceștia nu trebuie vânați pe nedrept.
„În Italia locuiesc permanent sau provizoriu peste 1,2 milioane de cetăţeni români care au contribuit în ultimii ani la bunul mers al economiei Italiei şi care s-au integrat fără probleme în comunităţile pe care le deservesc. Popoarele noastre au o legătura unică, clădită în mii de ani, iar statele noastre au o cooperare strategică specială, motiv pentru care trebuie să privim cu grija la cetăţenii noştri, nu să îi vânăm pe nedrept.
Cetăţenii români care trăiesc în Italia trebuie să fie protejaţi, nu sancţionaţi într-o manieră greu de înţeles. Conform noilor prevederi ale Codului Rutier italian, dacă ai maşină cu numere româneşti şi permis italian, poliţia îţi ia numerele, te amendează pe loc cu minim 712 Euro și în cazul în care în termen de 180 zile nu înregistrezi mașina sau părăsești Italia, mașina se va confisca de catre Statul Italian. Legea trebuie respectată, dar nu vrem ca o măsură internă să afecteze cetăţeni nevinovaţi, cu respect faţă de lege, pentru care Italia este a doua lor casă (…)”, a adăugat liderul PMP.
Eugen Tomac a reacționat în contextul în care autoritățile din peninsulă au modificat Codul Rutier, prin care este interzis persoanelor care au rezidenţa în Italia de mai mult de şaizeci de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate.
Presa italiană arată că au existat cazuri în care șoferi ai unor mașini cu numere de înmatriculare românești au fost opriți și amendați de poliție.
FOTO: EPA