„Gershkovich este un jurnalist, nu un spion și ar trebui eliberat imediat și fără condiții”, transmit organizațiile media în scrisoarea, inițiată de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, care a fost făcută publică vineri, relatează CNN.
Scrisoarea a fost înmânată joi ambasadorului rus la Washington, Anatoly Antonov.
„Arestarea nejustificată și nedreaptă a lui Gershkovich este o escaladare semnificativă a acțiunilor antipresă ale guvernului dumneavoastră”, au transmis organizațiile de presă. „Rusia transmite mesajul că jurnalismul în granițele dumneavoastră este incriminat, iar corespondenții străini care doresc să relateze din Rusia nu se bucură de beneficiile statului de drept”.
Un reprezentant al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor a declarat pentru CNN că grupul nu a primit un răspuns până vineri după-amiază.
Gershkovich a fost arestat în Rusia sub suspiciunea de spionaj, potrivit autorităților ruse. Este primul caz când un jurnalist american a fost reținut sub acuzația de spionaj de la sfârșitul Războiului Rece.
Într-o declarație de presă făcută joi, The Wall Street Journal a spus că „neagă cu vehemență acuzațiile FSB și solicită eliberarea imediată a reporterului care este de încredere și dedicat”.
Almar Latour, CEO-ul Dow Jones, care publică The Wall Street Journal, a condamnat joi arestarea lui Gershkovich de către Rusia într-o notă adresată angajaților și a transmis că lucrează „non-stop” pentru a-i asigura eliberarea.
„Aceasta este o evoluție incredibil de tulburătoare”, a spus Latour într-o notă adresată personalului, obținută de CNN.
Într-un editorial, reprezentanții publicației au cerut măsuri dure autorităților americane drept răspuns la arestarea jurnalistului. „Expulzarea ambasadorului rus din SUA, precum şi a jurnaliştilor ruşi care lucrează aici ar fi minimumul pe care l-am putea face. Momentul ales pentru arestare pare o provocare calculată pentru a umili SUA şi a intimida presa străină care lucrează în continuare în Rusia”, precizează reprezentanții publicației The Wall Street Journal, într-un editorial.
Jurnalistul american Evan Gershkovich, vorbitor de limba rusă, a fost reținut în orașul Ekaterinburg, Kremlinul precizând că a fost prins „în flagrant”.
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a vorbit despre „dejucarea unei activităţi ilegale” prin arestarea jurnalistului american, acesta fiind prins, potrivit autorităților ruse citate de presa de stat, în timp ce colecta date despre activităţile uneia dintre întreprinderile complexului militar-industrial din Ekaterinburg, ceea ce reprezintă secret de stat.
În vârstă de 31 de ani, Gershkovich este fiul unor emigranți sovietici, tatăl său fiind născut la Moscova, iar mama lui, la Odesa.
El a fost audiat joi la un tribunal din Moscova și a negat acuzațiile, însă a fost plasat în arest preventiv până la data de 29 mai, măsură care poate fi prelungită, relatează agenția rusă TASS, care precizează că publicarea informațiilor despre acest subiect este restricționată, cazul fiind catalogat drept „secret”.
Codul Penal din Rusia prevede o pedeapsă cu închisoarea de până la 20 de ani pentru spionaj.
enoonmai • 01.04.2023, 06:29
C-o fi adevarat, ca n-o fi... este mai putin important, atata timp cat RuZZia si-a pierdut credibilitatea pe plan international. RuZZia este un stat terorist, iar conducerea acesteia si a armatei isi are locul la inchisoare, alaturi de ceilalti criminali de razboi din randul armatei.
Mazavalt • 01.04.2023, 01:48
Cat tupeu pe rusi sa se ia de insusi Ei... Americani care "propovaduiesc" libertatea... El a fost trimis sa le spuna adevarul despre "operatiunea speciala".... Rusii nu stiu decat de propaganda ca asa le zic americani... Pana si americani stiu mai bine ce se intampla in Rusia decat stiu rusi.... Dar aia doi care erau in Slovenia imediat au fost facuti spioni si arestati..... Lume infecta. Hai sictir.