Organizația ActiveWatch a depus, marți, la Ministerul Sănătății, o scrisoare deschisă, intitulată „Medicii nu sunt nomazi”. Documentul redactat de peste 20 de tineri medici și studenți la Medicină prezintă principalele schimbări care ar trebui realizate în sistemul medical din România pentru a reduce exodul masiv al cadrelor medicale în străinătate.
„În ciuda dorinței noastre, condiția profesioniștilor din sistemul sanitar autohton este foarte precară, condițiile de muncă sunt de cele mai multe ori inacceptabile, iar perspectiva de a profesa în România este descurajantă. Tineri medici, colegi din generația noastră de studenți și tineri absolvenți, aleg, azi, să lucreze în alte state, membre ale Uniunii Europene sau din afara Uniunii, alăturându-se celor câteva zeci de mii de specialiști care au părăsit deja țara. Nu condamnăm ideea de a valorifica un drept fundamental, facilitat prin integrarea în Uniunea Europeană, dar ne este limpede că la scara unei întregi societăți, pierderea unui volum atât de mare de specialiști se va citi în scăderea calității vieții și în creșterea mortalității cetățenilor din România”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă Ministrului Sănătății, Florian Bodog.
Din cauza lipsurilor și a corupției din sistemul de sănătate, mii de cadre medicale au decis să ia drumul străinătății.
„În ultimii 10 ani au plecat din țară 41.000 de specialiști din sănătate. Pentru ei, cu siguranță că este mai bine. Pentru cei rămași, sigur nu. De plecat, toți vrem să avem dreptul să plecam, cu atât mai mult cu cât, încet-încet, începem să simțim Uniunea Europeană ca fiind tot țara noastră. Deci nu plecatul e problema, ci rămasul. De ce nu vor foarte mulți specialiști din sănătate să rămână în România? Ce anume ar trebui să se schimbe în sistemul de sănătate din țară ca să nu mai plece? Cu aceste întrebări în minte un grup de inițiativă format din medici rezidenți, stomatologi, asistenți și studenți la diferite specialități medicale au inițiat o scrisoare care să-i ajute pe guvernanți să înțeleagă ce au de făcut ca să întrerupă hemoragia de cadre medicale”, a declarat Mircea Toma, președintele organizației ActiveWatch.
Scrisoarea deschisă prezintă o serie de moficiări ce vizează reforma radicală a întregului proces didactic, reforma traseului profesional, asigurarea unor dotări și unui mediu de lucru care să garanteze siguranța și eficiența actului medical și intensificarea combaterii corupției din sistemul de sănătate.
Semnatarii scrisorii cer actualizarea întregului proces didactic deoarece există „profesori care transmit informații depășite de mai multe decenii” și alinierea curriculei didactice.
Totodată, vor ca guvernanții să stabilească modalități de motivare a medicilor care coordonează rezidențiate deoarece, în lipsa unor sancțiuni sau beneficii, aceștia „nu își fac datoria”. Printre altele, cei care vor practice medicina în România cer o reglementare mai eficientă a doctoratelor „pentru a elimina corupția din acest mecanism, așa numitele «doctorate cu privilegii»”.
Mai mult, autorii scrisorii „Medicii nu sunt nomazi” vor reducerea suprasolicitării medicilor din sistem pentru a diminua riscul de malpraxis, introducerea orelor de educație pentru săjnătate în școală, dar și venituri care „să asigure un nivel de trai decent încă de la începutul carierei”.
Redactarea scrisorii a început la finalul lunii august 2017, într-o conferință organizată de ActiveWatch. Scrisoarea deschisă va fi discutată cu Ministrul Florian-Dorel Bodog în cadrul audienței programate să aibă loc pe 4 decembrie 2017.
Cei care vor să susțină demersul tinerilor medici și mediciniști pot semna petiția „Medicii nu sunt nomazi”.
Citește și EXCLUSIV. Opt comisari europeni în nici două luni. De ce ,,descind” oficialii U.E. în România
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro