Libertatea a scris recent despre necesitatea elaborării unui astfel de plan.
Colegiul Medicilor din Iași dă exemplul sistemelor de ventilație mecanică, esențiale în tratarea pacienților infectați cu SARS-COV2 care au nevoie de sprijinul aparatelor pentru a putea respira în continuare. Practic, dacă situația se va agrava ca în statele grav afectate – Italia sau Spania -, medicii vor fi puși în situația de a alege bolnavii care primesc tratament sau nu, iar în momentul de față nu există nici o recomandare oficială sau un ghid aprobat care să spună că pacienții care au șanse de a se vindeca ar trebui să aibă prioritate în fața celor care sunt în stare prea gravă.
”Există un risc crescut de acuzații de discriminare sau omor din culpă”, avertizează medicii
„Este posibil a se ajunge, ca și în alte țări, la raționalizarea resurselor limitate în condițiile unei creșteri bruște a numărului de pacienți cu COVID-19. Doctorii vor trebui să prioritizeze bolnavii care vor primi tratament și cei ce nu vor primi tratament. Aceasta înseamnă o decizie de a nu trata pe cei grav bolnavi, care nu pot fi salvați în circumstanțele respective de timp și loc, și a aloca acele resurse altor pacienți mai puțin bolnavi, dar care ar putea fi salvați”, se precizează în documentul citat.
Totodată, aceștia spun că e practica normală în momentul de față, care există și în ghidurile aflate în uz în sistemul medical din România, medicii tratează toți pacienții, cei în stare cea mai gravă având prioritate.
„În absența unor criterii asumate la nivel guvernamental și nu profesional (este contrar spiritului și esenței practicii medicale), de utilizare echitabilă a resurselor limitate, există un risc crescut de acuzații de discriminare sau omor din culpă”, au mai transmis reprezentanții Colegiului Medicilor Iași.
Problema medicamentelor destinate altor boli și folosite în tratarea COVID-19
Aceștia spun că deja există o serie de practici medicale care au fost legiferate prin ordonanțe militare cu privire la infecțiile cu COVID-19 care nu au ghidurile necesare de a fi aplicate: externarea pacienților care nu reprezintă urgențe, anularea consultațiilor din ambulatorii care pot fi amânate, amânarea intervențiilor chirurgicale ce nu sunt urgențe sau consultația medicală la distanță. Colegiul Medicilor Iași spune că în momentul de față doctorii folosesc astfel de ghiduri elaborate pentru alte țări din Uniunea Europeană, dar că ar trebui elaborate ghiduri personalizate pentru a diminua „riscul crescut de acuzații de greșeală medicală”.
Ei mai cer și ca în această perioadă să existe o recunoaștere legală a faptului că vătămarea neintenționată a unui pacient ca urmare a unui act medical planificat și executat corect „iatrogenia fără negliență” să nu reprezinte o greșeală sau culpă medicală. Practic, se referă la faptul că s-a legiferat folosirea unor medicamente pentru tratarea pacienților cu COVID-19 ce au fost menite pentru alte boli și care nu au primit anterior nici o aprobare pentru folosirea în acest sens.
„Neexistând dovezi științifice riguroase pentru utilizarea în siguranță a acestor medicamente, șansa de vătămare neintenționată a unui pacient cu acest tip de medicamente este semnificativ mai mare decât în cazul celorlalte medicamente. De asemenea, există posibilitatea ca un medic asimptomatic cu COVID-19 să transmită neintenționat boala unui pacient sau coleg. Atragem atenția autorităților responsabile că în România nu există o definiție legală a actului medical, iar vătămarea neintenționată a unui pacient în cadrul unui act medical planificat și executat corect nu exonerează explicit un medic în condițiile unor acuzații de malpraxis sau penale, stigmatizând pe nedrept întregul corp profesional”, se mai transmite în scrisoarea deschisă, semnată de președintele Colegiului Medicilor din Iași, dr. Liviu Oprea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro