Scrisă de Jules Schelvis și datată 7 mai 1945, scrisoarea era destinată verișorului său, Karel Stroz. Aceasta reprezintă cea mai veche dovadă din partea unui supraviețuitor olandez privind existența Sobibor, un lagăr de exterminare din Polonia aflat în apropierea Lublinului.
„Gretha, David, Hella, Chel și Herman au fost, sunt 99% sigur, gazați imediat după sosirea la SS Sonderlager Sobibor din apropierea Lublinului. Va fi dureros pentru voi să citiți toate acestea dar trebuie să vi le spun chiar și așa”, notează scrisoarea.
„Vă scriu atât de rece fiindcă numeroasele lucruri pe care le-am văzut și prin care am trecut și eu m-au făcut dur”, continuă scrisoarea.
Schelvis a fost unul dintre cei 18 deținuți olandezi care au supraviețuit lagărului după ce acesta a fost distrus de către naziști în 1943 ca urmare a unei revolte a prizonierilor.
Acesta ajunsese la Sobibor în iunie 1943, dar a fost trimis la muncă și a reușit să evite gazarea imediată. Soția sa Rachel a fost ucisă la sosire.
Schelvis, care a murit în 2016 la vârsta de 95 de ani, și-a dedicat viața păstrării vii a memoriei lagărului pentru ca ororile de la Sobibor să nu fie uitate.
El a redactat scrisoarea adresată familiei sale în timp ce se afla într-un spital din apropierea Stuttgartului în ultimele zile ale războiului și a înmânat-o unui alt supraviețuitor olandez care era pe cale să se întoarcă în Olanda.
Schelvis a scris trei adrese pe plic, în speranța că măcar la una dintre ele va mai fi cineva care să o primească. Însă scrisoare nu a ajuns niciodată la vreuna din destinații.
Scrisoarea, încă sigiliată, a fost donată Verzetsmuseum (Muzeul Rezistenței) din Amsterdam și descoperită de cercetătorul Jos Sinnema.
Acesta a reușit să livreze în urmă cu trei zile scrisoarea destinatarului original, Karel Stroz, în vârstă de 90 de ani, care încă trăiește în Amsterdam.
Foto: VERZETSMUSEUM, Newsweek.com