Concret, Evenimentul Zilei urma cumpărat de Dan Andronic, moment la care acesta dobândea și o datorie a unei societăți a omului de afaceri din energie.
La capitolul „Înțelegeri privind părțile sociale ale societății Editura Evenimentul și Capital SRL” procurorii notează că „în 9 mai 2011, între Bobby George Marius Păunescu și societatea Spet Shipping, pe de o parte, și Claudiu Alexandru Șerban și Dan Cătălin Andronic, pe de altă parte, a intervenit o promisiune de vânzare cumpărare de părți sociale ale Editura Evenimentul și Capital”.
„Cei din urmă, în calitate de promitenți cumpărători urmau să dobândească 40% din părțile sociale. Una dintre condițiile prealabile presupunea implementarea unui plan de afaceri și atragerea unor finanțări de 2,5 milioane de euro”, mai notează anchetatorii.
O lună mai târziu, în 22 mai 2011, Bobby George Marius Păunescu și Spet Shipping au încheiat cu Dan Cătălin Andronic un contract prin care se obligau să-i vândă acestuia din urmă 85% din părțile sociale ale Editura Evenimentul și Capital în schimbul sumei de trei milioane de euro.
„Din această sumă se scădea diferența «negativă dintre creanțele și datoriile societății la data de 30 iunie 2011». Ne interesează că persoana care cumpăra părțile sociale trebuia să își asume și datoria față de Grammotechniki Ltd, adică față de Nicolae Bogdan Buzăianu”, mai notează procurorii DNA.
Udrea dorea ziarul ca instrument în lupta politică
Procurorii DNA arată că intenția lui Bobby George Marius Păunescu de a vinde părțile sociale ale societății Editura Evenimentul și Capital era cunoscută în cercurile politice și de afaceri.
„De la Dorin Cocoș, dar și de la Dan Cătălin Andronic, Elena Gabriela Udrea a aflat că preluarea părților sociale ale Editura Evenimentul și Capital presupunea și asumarea unei datorii față de Nicolae Bogdan Buzăianu”, se arată în documentul citat.
Elena Gabriela Udrea, mai arată DNA, „era interesată de susținerea Evenimentului Zilei și chiar de preluarea acestuia, ca instrument în lupta politică”, context în care Andronic o ținea la curent cu evoluția vânzărilor publicației Evenimentul zilei.
Acesta i-a trimis Elenei Udrea, la jumătatea lunii septembrie 2011, un draft al contractului de garanție reală mobiliară context în care cei doi, Andronic și Udrea „au convenit să preia împreună Editura Evenimentul și Capital”.
Intriga lui Păunescu
„Deși avea încheiate înțelegeri cu Dan Cătălin Andronic, Bobby George Marius Păunescu căuta oameni de afaceri care aveau interesul și forța financiară să preia părțile sociale ale Editura Evenimentul și Capital.
Printre cei cu care a discutat e și Dumitru Nicolae zis Niro. Acesta i-a făcut cunoscută intenția sa și lui Dorin Cocoș (soțul Elenei Udrea la acea vreme – n.r.), care l-a însoțit la una sau mai multe întâlniri cu Bobby George Marius Păunescu.
Preluarea părților sociale se făcea la pachet cu o datorie către Nicolae Bogdan Buzăianu”, notează anchetatorii anticorupție în dosarul transmis instanței supreme.
Înainte de preluarea părților sociale ale Editura Evenimentul și Capital, Dan Cătălin Andronic s-a întâlnit cu Dumitru Nicolae și a aflat de la acesta, „spre marea sa uimire”, că, de fapt, el urma să dobândească părțile sociale ale societății comerciale amintite, respectiv a ziarului.
Reproșul lui Andronic
După ce a aflat că, deși s-a implicat cu bani și suflet în această afacere, a reprezentat doar un paravan al altor intenții ale celorlalți „parteneri de afaceri” gazetarul i-a scris Elenei Udrea un mail în care îi explică acesteia că pierde bani în formula aflată de la omul de afaceri Niro.
„În 20 septembrie 2011, Dan Cătălin Andronic i-a scris un email Elenei Gabriela Udrea în care își exprima dezamăgirea că a fost folosit ca paravan, implicându-se inclusiv cu bani, pentru ca ulterior să fie scos din afacere”, e-mail ce a avut menirea de a stopa pentru moment tranzacția, se mai arată în dosar.
”Elena, am încercat să dau de tine, dar se pare că nu am succes. Am ales varianta asta, căci nu am alta, tu ești ocupată, iar mâine la 15:00 trebuie să semnez actele.
Astăzi am vorbit cu Nicu care mi-a zis că trebuie să preia el, prin firma NIRO, 90 la sută din acțiunile Evz și Capital. Că așa i-ai spus tu. Eu auzeam pentru prima dată de varianta asta, de la el. Sincer, o perioadă de timp am fost șocat”, i-a scris Andronic, Elenei Udrea.
„Înțelesesem că vom rămâne în echipă”
„Mi-a spus că eu trebuie să mă retrag, că el dacă bagă banii vrea să facă presă adevărată, fără prieteni sau interese politice. Din punctul lui de vedere, are dreptate, dar eu înțelesesem că prin această tranzacție vom rămâne în echipă, pentru proiectele comune.
N-am nimic împotrivă să mă retrag, deși atunci când am intrat în proiectul acesta n-am făcut-o ca să plec după 6 luni și-o grămadă de bani investiți.
Pe de o parte, aveam un contract prin care obțineam acțiuni după trei ani, cu efort financiar lunar minim, pe de altă parte am considerat că este o oportunitate să cumpărăm Evz și Capital, acum pe o piață în cădere.
Iar condițiile financiare sunt foarte bune. Dar dacă așa ai decis nu pot face altfel. Mai ales că Nicu îmi este prieten, iar cu tine am o relație bazată pe încredere.
Nu cred că este cea mai bună soluție, dar deja lucrurile iau o întorsătură neașteptată. În consecință mâine eu semnez preluarea. Decideți după aceea ce vreți să faceți cu acțiunile … Cam atât am avut de spus, Dan”, este e-mailul de supărare transmis de gazetar politicianului.
Cine făcea jocurile la ziar
„Reiese foarte limpede că persoana care făcea jocurile era Elena Gabriela Udrea”, punctează procurorii în dosar și arată că „după supărarea lui Dan Cătălin Andronic, semnarea contractului de vânzare-cumpărare a părților sociale ale Editura Evenimentul și Capital s-a amânat”.
În luna octombrie și în prima jumătate a lunii noiembrie 2011, Dan Cătălin Andronic i-a dat Elenei Gabriela Udrea date financiare privind nu doar Evenimentul zilei, ci și Capital.
Procurorii cred că Andronic „nu avea de ce să-i trimită aceste date, dacă nu se înțelesese cu ea să preia împreună Editura Evenimentul și Capital”.
Judecați pentru implicare în contractele Hidroelectrica
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea, pentru trafic de influență și spălare a banilor, precum și pe omul de afaceri Dan Andronic, jurnalist al unei publicații centrale, pentru mărturie mincinoasă, în dosarul privind contractele de la Hidroelectrica.
Citește și Jurnalistul Dan Andronic a povestit judecătorilor cum stă treaba cu microfoanele găsite în priză, în dosarul lui Tăriceanu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro