- Peste 75% dintre români folosesc scrisul de mână când completează diferite acte sau cereri.
- Doar 27% mai scriu felicitări sau scrisori de mână, conform unui sondaj publicat de Consult Company.
- Medicul psihiatru Gabriel Diaconu crede că, în viitor, scrisul de mână va dispărea.
- În România, sărăcia şi analfabetismul funcţional sunt mascate cu tehnologia digitală tot mai accesibilă.
„Scrisul de mână, probabil, va dispărea. Pentru că avem tehnologii mai bune. Saltul evoluţionar înseamnă noi achiziţii, dar şi pierderea unor vechi achiziţii. Asta nu înseamnă că oamenii, dacă vor abandona scrisul de mână, se vor imbeciliza”, este opinia medicului psihiatru Gabriel Diaconu.
Un sondaj publicat de Consult Company arată că mulți români pun mâna pe pix sau pe stilou doar pentru a completa o cerere, un document sau a semna diverse formulare.
Cele mai frecvente situații în care românii scriu de mână:
(Întrebarea a permis răspunsuri multiple)
- 75% completează diferite acte, cereri, solicitări;
- 60% fac liste cu obiective personale;
- 56% iau notițe la întâlniri de business sau în interes de serviciu;
- 40% fac liste cu sarcini pentru serviciu.
Iată ce spune scrisul de mână despre personalitatea ta!
Sondajul mai relevă că aproape jumătate dintre români scriu în fiecare zi de mână mai mult decât un document oficial sau o cerere. Doar 8 din 100 de oameni au recunoscut că nu vor sub nici o formă să scrie de mână. Mai puţin de 30% scriu felicitări sau scrisori.
Cele mai rare situații în care românii scriu de mână:
(Întrebarea a permis răspunsuri multiple)
- 36% iau diferite notițe în interes personal;
- 28% scriu de mână scrisori și felicitări;
- 25% iau notițe la cursuri și la școală;
- 12% scriu în jurnalul personal;
- 3,5% scriu de mână în alte situații.
„Alfabetizarea digitală este un salt înainte evoluţionar, dar vine odată cu un analfabetism funcţional la nivelul scrierii. România se află printre ţările foarte sărace care îşi maschează ratele crescânde de analfabetism cu tehnologia. Acolo unde oamenii din ce în ce mai puţin citesc, din ce în ce mai puţin exersează scrisul, aceiaşi oameni preferă suportul digital. Deci, în acest caz, avem un regres şi autorităţile noastre, care vorbesc despre un progres digital, nu s-au asigurat că există premisele unei astfel de evoluţii”, a mai explicat Gabriel Diaconu.
Acesta atrage atenţia că scrisul de mână este mult mai profitabil pentru creier decât tastatul la calculator sau pe telefonul mobil, în primul rând datorită educării memoriei.
Pentru a scrie digital, e suficient să ştii unde se află literele pe ecran şi cum se compun cuvintele.
Scrisul de mână presupune o serie de mişcări şi analize: mişcarea braţului, presiunea pusă pe hârtie, viteza de scriere, anticiparea distanţelor, realizarea semnelor de punctuaţie şi a literelor.
Care este recomandarea doctorului psihiatru Gabriel Diaconu: „Pedagogii şi profesorii să manifeste înţelepciune şi cumpătare faţă de noile tehnologii”.