Cand afara maximele nu depasesc minus 10 grade Celsius, iar copiii se strang in jurul caloriferului, un barbat lucreaza la o temperatura la care ingheata apa: minus 2 grade Celsius. Mai mult, Adrian Hulber, din Oradea, a facut din munca sa o pasiune. Sculptor de meserie, el s-a specializat in sculptura in gheata, la una din putinele fabrici de gheata din tara.

Dupa 20 de ani in care a dat viata lemnului, Adrian Hulber si-a descoperit, in urma cu cinci ani, o noua pasiune. La fabrica de gheata din Oradea el sculpteaza in blocuri de gheata la o temperatura la care oamenii obisnuiti fug de frig la gura sobei. Operele lui de arta au delicatetea unor bibelouri de portelan si speranta de viata a unui om de zapada in bataia soarelui.

“Lucrul in gheata nu este mai solicitant decat cel in lemn, daca facem abstractie de conditiile de temperatura foarte apropiate de zero grade”, ne-a marturisit Adrian. “Si totusi, spre deosebire de lemn, gheata este mai pretentioasa. Trebuie sa lucrez cu mai multa atentie, pentru ca orice greseala inseamna s-o iau de la capat, cu un nou bloc de gheata.”

La fabrica de gheata din Oradea Adrian Hulber asigura partea “artistica” a liniei de productie. El foloseste aceleasi instrumente ca si pentru sculpturile in lemn, plus cateva dalte special adaptate constitutiei sensibile a ghetii. La cererea clientilor obisnuiti ai fabricii de gheata de la Oradea, Adrian a realizat de-a lungul timpului sculpturi reprezentand un cuplu mire-mireasa, lebede, delfini, inimi sau sigle ale diferitelor firme. Pretul unei  lucrari variaza intre 3 si 15 milioane de lei, in functie de dimensiunile  lucrarii. O sculptura in gheata rezista cel mult 6 ore intr-o camera in care temperatura nu depaseste 22… 23° Celsius.

Indiferent de gradul de complexitate, orice sculptura isi are inceputul intr-un bloc de gheata inalt de un metru, cu o greutate de 80 kg. Procesul de obtinere a acestuia este foarte lent, pentru ca se urmareste ca blocul sa fie perfect translucid.  Intregul proces poate dura pana la sase zile. De la stadiul de bloc pana la delicata sculptura pot sa mai treaca doua pana la cinci zile, in functie de dimensiunile si de complexitatea acesteia. “Lucrez  8 ore pe zi, cateva zile incheiate, pentru a obtine o sculptura care se va topi in cateva ore”, recunoaste Adrian Hulber.

 
 

Urmărește-ne pe Google News