Conform Poliției Capitalei, în perioada 2005-2016, un suspect, „în calitate de autor/artist, a încheiat mai multe contracte cu Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, prin care s-a angajat să realizeze mai multe monumente de for public, sculptură din material definitiv bronz”, dar ar fi făcut acest lucru folosind „materiale de calitate inferioară”.
„Ieri, 12.02.2021, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au pus în aplicare două mandate de percheziție domiciliară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, care a produs consecințe deosebit de grave”, arată Poliția.
Cu ocazia perchezițiilor efectuate, au fost identificate mai multe bunuri de valoare probatorie, printre care o statuetă ce reprezintă „Lupa Capitolina” (Lupoaica), mai multe componente ale unor ansambluri statutare, statuete tip machetă, care au fost ridicate în vederea expertizării, precum și mai multe înscrisuri și sume de bani în lei și euro, toate ridicate în vederea continuării cercetărilor.
Comunicat Poliția Capitalei:
Autoritățile spun că prejudiciul este în valoare totală de aproape 18.000.000 de lei, adică aproximativ 3,6 milioane de euro.
Cercetările sunt continuate de polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, care a produs consecințe deosebit de grave.
Conform surselor judiciare Libertatea, este vorba despre sculptorul Ioan Bolborea, care, printre altele, este autorul Caragialienei din faţa Teatrului Naţional din București, cunoscută drept Căruţa cu paiaţe.
Ioan Bolborea, acuzat de PMB că a încălcat contractul și a construit patru statui din alamă, în loc de bronz
În toamna anului 2017, statuia „Împăratului Traian” în mărime naturală, aflată pe scările Muzeului de Istorie din București, realizată de Ioan Bolborea, a fost vandalizată. Adică lupoaicei i-a fost ruptă coada. Când Primăria Capitalei a vrut să repare statuia, experții au constatat că materialul folosit a fost alamă, nu bronz.
Apoi, în aprilie 2019, potrivit g4media.ro, Primăria Capitalei l-a acuzat pe artistul Ioan Bolborea că ar fi încălcat contractul și a construit din alamă, în loc de bronz, patru statui emblematice în București: Căruța cu paiațe, I.L. Caragiale, Vioara spartă și Al. I. Cuza.