De la scene din viata fermierilor si pana la calestile elegante de pe vremuri, in marime naturala, nimic nu a „scapat” viziunii artistice a lui Shank. Anul acesta insa, el a ales sa sculpteze pompieri si soldati care flutura steagul american, drept tribut pentru victimele atentatelor de la 11 septembrie. Unul din personaje este real. E vorba de Troy Gutshall, un sergent care si-a pierdut viata incercand sa salveze oamenii prinsi sub daramaturi la World Trade Center. Urmatorul proiect al artistului este realizarea unei case la scara redusa.
Ed Shank si-a castigat faima in 1996, cand a debutat cu o lucrare de dimensiuni reduse, in cadrul unui festival al fermierilor din localitatea Harrisburg, statul Pennsylvania. Si pentru ca atunci a castigat primii bani din arta, americanul a hotarat sa realizeze gratuit cate o sculptura, in fiecare an, pentru sarbatoarea fermierilor, care are loc in fiecare luna ianuarie.
Shank face mai intai modelul din sarma, pe care o „imbraca” ulterior in unt sau margarina, in functie de perioada de expunere a operei, respectand cele mai mici detalii, de la ridurile de pe fata personajelor si pana la penajul pasarilor, de exemplu. Uneori, pentru diversitate, artistul acopera partial lucrarile cu ciocolata topita sau cu tot felul de creme colorate. El lucreaza in frigidere uriase, pentru ca opera de arta sa nu se topeasca pana in momentul expunerii. In timp ce sculpteaza, americanul poarta un echipament special care sa il protejeze de frig. In ultima zi a expozitiei, lucrarea este topita si resturile aruncate, fiindca a fost atinsa de multi oameni.
Ultima opera de arta a lui Shank, o scena care reda operatiunile de salvare de la World Trade Center in New York, dupa atentatele din septembrie, a fost prezentata la toate posturile de televiziune si in ziarele din SUA si din toata lumea. Lucrarea, intitulata „Eroi americani”, a fost realizata in aproape 300 de kilograme de unt si reda personajele in marime naturala. Pentru diferentele de nuanta, americanul a folosit si mai multe sortimente de margarina, de la alb, si pana la galben auriu.
„Am muncit peste 50 de ore la ea si este categoric cea mai buna opera din toata cariera mea. Zeci de oameni s-au grabit sa ma felicite. Eu nu am facut insa decat sa aduc tributul meu modest victimelor tragediei din New York”, declara Ed Shank.
Sculptorul spune ca isi alege modelul dupa care creeaza operele din viata de zi cu zi a oamenilor. „Nu trebuie sa-mi pozeze nimeni. Daca am vazut o data o imagine care mi-a placut, o recreez fara nici un fel de probleme. Urmatorul proiect al lui Ed Shank este sa realizeze o casa intreaga din unt. „Chiar daca va fi la scara redusa, voi incerca sa pastrez absolut toate detaliile care pot fi intalnite intr-o casa”, a declarat americanul.