O dispută diplomatică a izbucnit între Londra și Atena în legătură cu faimoasele sculpturi clasice grecești din marmură provenite din Partenon și aflate în prezent la British Museum.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis trebuia să se întâlnească luni cu Rishi Sunak la Londra, dar Downing Street a anulat întâlnirea în ultimul moment.

Anularea întâlnirii a venit la o zi după ce Mitsotakis a declarat pentru BBC că sculpturile – cunoscute drept „Elgin marbles”, „marmura lui Elgin”, după numele lordului britanic care a adus artefactele din Grecia la Londra în 1816 – ar trebui returnate Atenei.

El a remarcat că împărțirea acestor artefacte între Atena și Londra este ca și cum ai tăia Mona Lisa în două.

Luni seara, premierul grec a subliniat că este „profund dezamăgit” de faptul că întâlnirea a fost anulată „cu doar câteva ore înainte de a începe”. „Cei care cred ferm în corectitudinea și justețea pozițiilor lor nu ezită niciodată să se angajeze într-o dezbatere constructivă”, a spus el.

„Pozițiile noastră în chestiunea sculpturilor de pe Partenon sunt bine cunoscute. Am anticipat o discuție cu omologul meu britanic pe această temă, precum și abordarea unor provocări globale semnificative, cum ar fi situațiile din Gaza și Ucraina, criza climatică și migrația”, a mai spus Mitsotakis.

Guvernul britanic a confirmat anularea întâlnirii și faptul că i-a oferit premierului grec o întâlnire cu vicepremierul Oliver Dowden, variantă refuzată de Atena.

O sursă de rang înalt a Partidului Conservator a confirmat de asemenea că anularea întrevederii are legătură cu sculpturile cerute de Atena. „A devenit imposibil ca această întâlnire să aibă loc ca urmare a comentariilor referitoare la marmura lui Elgin”, a spus această sursă pentru BBC.

„Poziția noastră este clară – sculpturile fac parte din colecția permanentă a British Museum și locul lor este aici. Este nesăbuit pentru orice politician britanic să sugereze că acest lucru este supus negocierii”, a mai spus sursa.

O dispută fără soluții

Sculpturile aflate în centrul disputei au fost luate din templul Partenonului de pe Acropole, la începutul secolului al XIX-lea, de către diplomatul britanic Thomas Bruce, contele de Elgin, și au ajuns apoi la British Museum.

Marea Britanie susține că a achiziționat artefactele în mod legal și că le-a scos din țară cu acordul autorităților otomane, care controlau Grecia în acel moment. Alte surse contrazic această variantă.

Atena a cerut în mod constant returnarea artefactelor, iar acum mai bine de zece ani a construit un muzeu la baza Acropolei, pentru a găzdui sculpturile, alături de celelalte piese rămase în Grecia. În prezent, expoziția combină sculpturile originale din marmură cu copii din ipsos ale celor aflate la British Museum și în alte muzee străine.

Toate guvernele britanice au refuzat însă solicitările Atenei.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că nu există „niciun plan” de a modifica Legea British Museum din 1963 – care interzice scoaterea de obiecte din colecția instituției.

Administratorii British Museum, scrie BBC, iau totuși în calcul în prezent perspectiva unui acord de împrumut cu Grecia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News