Tanti Nuţi, o bucătăreasă desăvârşită, şi-a cumpărat toate ingredientele necesare cu mult timp înainte, când legumele erau mai ieftine, aşa că are deja cămara burduşită cu tot felul de bunătăţi. Însă borcanele cu zacuscă stau la loc de cinste, ca nişte comori. Femeia regretă acum că nu a luat mai multe borcane, pentru că a mai împărţit din borcanele cu delicatese atât fiului, cât şi mamei ei. Ca să mai facă un rând, va cheltui dublu. “Acum a ajuns chiar şi 7 lei un kilogram de gogoşari… eu i-am luat cu 3 lei. Cred că m-ar costa dublu dacă aş mai face un rând. De vinete nu mai vorbesc. Le‑am luat când erau un leu kilogramul”, se mândreşte tanti Nuţi.
Cum se face şi cât costă zacusca
Ingrediente:
-5 kilograme de vinete (15 lei)
-3 kilograme de ardei capia (12 lei)
-3 kilograme de gogosari (15 lei)
-3 kilograme de ceapă (6 lei)
-75 ml ulei (5 lei)
Total: 53 de lei (pentru aproximativ 30 de borcane 200 g)
Mod de preparare: Se coc toate legumele, se curăţă de coajă şi/ sau de pieliţe şi se dau prin maşina de tocat. Se curăţă ceapa, se toacă şi se pune la călit. După ce s-a înmuiat bine ceapa, se ia de pe foc, se dă prin maşina de tocat şi se amestecă cu toate ingredientele. Se adaugă uleiul, sare după gust, piper, foi de dafin şi jumătate de linguriţă de boia dulce şi se lasă pe foc circa două ore, amestecând mereu. Apoi se bagă la cuptor încă două ore. Zacusca este gata când se ridică uleiul la suprafaţă.
fotografii: Vlad Chirea
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro