Preoţii stabilesc singuri taxele
Am început cu Biserica Sfântul Gheorghe Nou, din centrul Bucureştiului. Sub pretextul că dorim “urgentarea unei nunţi, iar banii nu sunt o problemă”, am aflat şi cât ar fi de plată: aici, taxa pe care naşii viitorului cuplu trebuie s-o achite (aşa cum spune tradiţia) este de 700 de lei, bani pentru care urma să primim chitanţă. “Aceşti bani reprezintă contribuţia adusă bisericii”, ne explică preotul care ne-a întâmpinat la intrarea în lăcaşul sfânt. Pe lângă această sumă, preotul ne-a mai spus că vor mai trebui daţi alţi 1.500 de lei (bani doar pentru el – n.r.), în vreme ce corul trebuie plătit separat. Per total, cheltuielile ajung aici la 2.500 de lei.
Iar la finalul “studiului de piaţă” aceasta s-a dovedit a fi biserica unde sunt cele mai mari tarife pentru o nuntă. Următoarea în top vine Biserica Caşin, unde taxa oficială este de 400 de lei, iar preotul trebuie plătit cu 1.500 de lei, “bani care nu includ şi corul”, ne spune unul dintre ajutoarele preotului. La Caşin corul nu intră în pachetul de bază, pentru că nu toată lumea preferă, după cum ne-a lămurit sfătoasă o femeie care se îngrijeşte de biserică. “Taxa este de 400 de lei”, spune ea, dar “atenţia dată preotului este de 1.500 de lei”. Nu în toate bisericile taxa de nuntă este fixă. Aşa e şi cazul Bisericii Sfânta Maria- Miron Patriarhul, din cartierul Griviţa. “Taxa este discutabilă, se stabileşte cu părintele. Lui trebuie să-i daţi între 1.500 şi 2.000 de lei, în banii ăştia intră şi corul”, aflăm de la o angajată a lăcaşului.
Îţi pot oferi şi lăutari, şi fotografi
Discutabilă este suma şi la o altă biserică aleasă de multe VIPuri, Sfântul Elefterie. Aici, oficializarea unei cununii costă minimum 1.500 de lei, bani în care intră şi corul. Alţi bani, altă distracţie la Biserica Domniţa Bălaşa (din zona Unirii). Preţul este de 1.000 de lei. Mai mic în comparaţie cu multe altele, însă cererile sunt invers proporţionale şi cu greu găseşti aici un loc liber. Ajutoarele preotului care oficiază nunţi ne-a mărturisit chiar că parohul are telefon special pentru cei care solicită nunţi. Aici există şi o echipă, pe care hai s-o numim “toţi oamenii preotului”, cei care s-au oferit să ne ajute inclusiv cu servicii de sonorizare sau cu fotografiile de nuntă. Întocmai ca o firmă de organizări de evenimente care îţi asigură servicii all inclusive.
“Acum eu aş putea să vă recomand nişte băieţi dacă aveţi nevoie de cineva să vă facă poze sau să vă ajute cu sonorizarea. Sunt tineri, au mai colaborat cu preotul nostru. Vă dau cartea lor de vizită şi vă înţelegeţi cu ei”, ne recomandă mai mult decât făţiş unul dintre ajutoarele preotului. Punctul final de informare cu privire la preţul nunţilor a fost chiar la Patriarhie. Nu mică ne-a fost mirarea când am aflat că nu am fost singurii care am încercat să programăm o nuntă în biserica aflată chiar în inima Palatului Patriarhiei.
Acest lucru nu este permis şi evident, n-au avut noroc nici diferite personalităţi care au vrut să se cunune aici, după cum ne-a mărturisit unul dintre preoţii pe care i-am găsit aici. “Inclusiv fata fostului preşedinte Băsescu a vrut să facă nunta aici şi dacă chiar şi ei i s-a zis «nu»… Acum nu vreau să vă subapreciez”, a fost primul răspuns.
Patriarhia are o listă cu «favorite»
Slujitorul Domnului s-a arătat însă dispus să ne facă şi câteva sugestii în materie de biserici, explicându-ne că taxele de nuntă sunt stabilite individual de fiecare preot în parte. “Doar regele Carol s-a căsătorit aici (la Patriarhie – n.r.). Acum, dacă vreţi să fie ceva deosebit, eu vă pot face câteva recomandări. Prima biserică este Sfântul Spiridon Nou, care aparţine de noi. Ar mai fi Sfântul Elefterie, Mănăstirea Caşin… Taxele variază în funcţie de dorinţele dumneavoastră. Poate vreţi cinci preoţi. Eu nu fac tarifele, dar vă zic, au fost cazuri când s-au cerut 20 de preoţi pentru o nuntă. Păi, pe ei îi întrerupi de la activităţile zilnice, vin din diverse parohii. V-aş mai sugera Biserica Sfânta Maria de pe strada Buzoieni şi Biserica Domniţa Bălaşa, dar şi Sfântul Anton şi Biserica Sfântul Gheorghe Nou, de la kilometrul 0. După ce găsiţi biserica suna- ţi-mă, mai ştiu eu câte ceva…”, ne-a întocmit preotul lista bisericilor preferate de Patriarhie.
Tariful, în funcţie de ţinuta mirilor
Vă vine să credeţi sau nu, există biserici în Capitală unde prestanţa clientului dictează preţul unei nunţi. Fapt confirmat chiar de un angajat al Bisericii Ghica Tei. “Taxa este de 400 de lei, dar nu ştiu cât cere părintele. Veniţi şi vorbiţi cu el, se uită la dumneavoastră puţin şi vă zice. Trebuie să daţi un avans de 100 de lei pentru pogramare dacă vreţi aici”, ne-a spus acesta. Am găsit însă şi biserici în Capitală unde preoţii nu-şi evaluează serviciul, iar taxa este mult mai mică decât “în centru”. Vorbim în special de cele din cartiere. La Biserica Oltea, din sectorul 2, spre exemplu, parohul lăcaşului nu a pomenit nimic despre onorariul lui, ci ne-a spus că pentru o căsătorie taxa stabilită de parohie este de 200 de lei. În ţară, bursa preţurilor unei cununii religioase este cu mult sub cea din Bucureşti.
La Iaşi plăteşti cel mai puţin: 100 de lei
Dintre toate, cele mai scumpe slujbe se plătesc în Sibiu, unde cei care vor să se căsătorească trebuie să plătească, oficial, 1.000 de lei pentru o ceremonie la Mitropolie şi circa 300-400 de lei la o biserică din oraş. În vreme ce în Craiova, de exemplu, preţul variază între 400 şi 700 de lei, iar la Galaţi, între 300 şi 700 de lei. Dacă în Con- stanţa preţurile pentru ceremoniile de nuntă sunt între 200 şi 500 de lei, la Braşov tarifele sunt mai mici, între 150 şi 300 de lei. În Iaşi este cel mai ieftin, şi cu doar 100 de lei poţi fi sigur că un preot te cunună în faţa lui Dumnezeu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro