Scumpirea va fi de luna viitoare

Deşi este stupid şi ilogic să opereze modificări ale preţurilor, în condiţiile în care puterea de cumpărare şi vânzările au scăzut foarte mult în ultima perioadă, producătorii de alimente nici nu vor să audă de stagnarea preţurilor. “S-au adunat multe ajustări ale preţurilor la carburanţi şi este foarte probabil ca producătorii de alimente să umble la preţuri. O să asistăm la o majorare cu aproximativ 5% de luna viitoare la produsele din carne şi la lactate”, ne-a explicat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară. Dacă la aceste scumpiri anunţate se va adăuga şi specula comercianţilor, mâncarea se va strica în rafturi, pentru că românii nu-şi vor permite decât să se uite la ea. De la începutul crizei (sfârşitul lui 2008) alimentele s-au scumpit constant, în avantajul producătorilor şi al marilor magazine!

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii nu au găsit nici măcar o soluţie de protejare a românilor amărâţi şi a bătrânilor, ale căror salarii şi pensii au fost tăiate într-un ritm barbar în ultimii ani!

În curând, mezelurile din magazine vor avea prețuri majorate

Taxele, jumătate din preţ

Doar în ultima săptămână cele mai mari companii petroliere au majorat preţurile carburanţilor, astfel că preţul benzinei premium a ajuns până la 6,5 lei. De notat e faptul că în România mai mult de jumătate din preţul benzinei, respectiv 54%, îl reprezintă valoarea…taxelor! Totuşi, la nivelul Uniunii Europene, ţara noastră se află printre statele cu un nivel scăzut al taxelor în preţul final de vânzare al carburanţilor.

Fără legume româneşti pe tarabe în această primăvară!

În a doua jumătate a lunii martie ar trebui să apară primele legume româneşti: salata verde, ridichile şi ceapa verde. Din nefericire, nici măcar de Paşte nu vom avea produse autohtone. Agricultura la solar este în acest an la pământ, la propriu. Căderile masive de zăpadă au distrus solarele micilor producători. “În principalele zone unde se practică acest tip de agricultură, Galaţi, Vrancea şi sudul ţării, au fost şi cele mai mari zăpezi. Situaţia este dramatică, mai ales că după aceste ninsori vor urma şi inundaţiile sau, cel mai probabil, băltirile. Ca atare, până în lunile mai-iunie vom mânca doar trufandale din import, în proporţie de 90%”, ne-a explicat Dragoş Frumosu, specialist în industria alimentară.

Comercianții români nu vor vinde în această primăvară trufandale românești

Oul, aliment de lux!

Ouăle ar putea deveni în curând marfă de lux. De la începutul anului, aceste produse s-au scumpit cu 50%, iar în unele magazine se vând chiar şi cu un leu bucata. Producătorii pun această majorare colosală pe seama noilor norme de îmbunătăţire a condiţiilor în care trebuie ţinute găinile, reguli care i-au obligat pe fermieri să facă noi investiţii.
Pe de altă parte, susțin specialiştii, producţia din România a scăzut luna trecută din cauza căderilor masive de zăpadă şi a gerului!

 
 

Urmărește-ne pe Google News