După scumpirea energiei electrice și a gazelor naturale, creșterile de preț amenință acum și factura la întreținere. Problema este și mai mare în orașele unde municipalitățile nu pot crește subvențiile oferite de primării din cauza situației financiare precare a primăriilor.
Edilii așteaptă bani de la Ministerul Dezvoltării, pe care să îi dea mai departe către regiile locale de distribuție. Acestea trebuie să plătească, la rândul lor, producătorii de energie termică, iar aceștia să își achite mai departe datoriile către producătorii de gaze.
Cea mai gravă situație este în București, unde se află cel mai mare sistem centralizat din țară și unde se consumă 40% din energia termică la nivel național.
Circuitul banilor
În București, ELCEN, companie controlată de Ministerul Energiei, produce energia termică în patru centrale: CET Vest, CET Sud, CET Progresul și CET Grozăvești.
Mai departe, energia termică este transportată de la poarta termocentralelor la fiecare bloc de către Termoenergetica, urmașul fostului RADET, societate a primăriei.
Aceasta vinde către asociațiile de proprietari.
Creștere cu 60% a costurilor de producție
Economica.net a scris în data de 21 septembrie că prețul gazelor s-a dublat, iar Romgaz a crescut prețul către ELCEN, producătorul de energie termică al Capitalei, la 151 de lei/MWh.
Acest lucru înseamnă o creștere cu 60% a prețului de producție, ceea ce înseamnă mai departe o scumpire cu 20% pentru populație. Scumpirea ar veni doar 20% deoarece, în acest moment, consumatorii plătesc doar o treime din costul total, restul fiind suportat de primărie.
Numai că aceste calcule sunt valabile doar dacă Primăria Municipiului București (PMB) are bani cât să compenseze diferența către populație și pe viitor.
Primăria Capitalei așteaptă ajutor de la Guvern
Într-un răspuns către Libertatea, Nicușor Dan spune că așteaptă o mână de ajutor din partea Guvernului.
Vom vedea dacă Guvernul va interveni într-o subvenţionare globală a operatorilor locali care produc şi transportă energie termică – este un răspuns pe care nu îl avem în acest moment, dacă Guvernul va acţiona punctual doar pentru categorii defavorizate sau va acţiona general pentru toate localităţile care au sistem centralizat de încălzire şi abia după aceea o să vină întrebarea la noi, la Consiliul General şi la mine, ce facem cu subvenţia.
Nicușor Dan:
„Dacă Guvernul decide să nu subvenţioneze, voi stabili împreună cu Consiliul General al Municipiului București dacă vom suporta această subvenție sau mai mult din ea. Ce pot să vă spun este că, spre deosebire de anul trecut, situaţia noastră financiară este mai bună. Bineînţeles că faţă de această creştere uriaşă de preţ un ajutor din partea Guvernului ar fi binevenit”, mai arată Nicușor Dan.
Asociația Municipiilor a informat Ministerul Dezvoltării
Problema este evaluată de Ministerul Dezvoltării, potrivit lui Constantin Toma, primarul PSD al municipiului Buzău și președinte executiv al Asociației Municipiilor din România (AMR).
„În urma scandalului privind distribuția fondurilor de un miliard de lei preponderent către primării PNL, domnul Cseke Attila (ministrul dezvoltării – n.r.) ne-a cerut o documentație cu costul gazelor până la finalul lunii aprilie 2022. Gândiți-vă că anul trecut gazul costa 170 de lei pe MWh, iar acum unele primării plătesc 700 de lei/MWh”, a spus Toma, pentru Libertatea.
Acesta spune că există riscul ca orașe întregi să rămână în frig la iarnă.
Situația este foarte proastă și până la finalul anului noi nu vom putea asigura gazul la prețurile acestea. Orașe întregi riscă să rămână înghețate.
Constantin Toma, președinte executiv Asociația Municipiilor:
Acesta mai arată că există o discriminare a românilor care se încălzesc în sistem centralizat, deoarece cei care folosesc gazele ca sursă de încălzire au primit o compensare de 25% la facturi, iar cei rămași la regiile locale nu primesc nicio subvenție.
Mai mult, Toma spune că primarii din Asociația Municipiilor au de recuperat costuri de 200 de milioane de euro de la Guvern, după ce Executivul i-a obligat anul trecut să plătească o serie de măsuri anti-COVID, precum montarea de dezinfectanți în fiecare scară de bloc și dezinfectarea străzilor. Edilul spune că Guvernul a promis returnarea acestor bani la rectificarea bugetară din luna august, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Cseke Attila, ministrul dezvoltării, nu a putut fi contactat.
În București, Primăria acoperă două treimi din prețul real
În prezent, Primăria Capitalei compensează circa două treimi din preţul gigacaloriei, iar o treime o plătește cetățeanul.
Potrivit primăriei, prețul actual al gigacaloriei este de 425,7 lei, fără TVA.
Pe site-ul Termoenergetica prețul este de 440,5 lei pe gigacalorie, fără TVA. Cu TVA ajunge la 524,2 lei.
Fiecare bucureștean racordat la sistemul centralizat plătește însă doar 137 de lei, fără TVA, pe fiecare gigacalorie, adică 163 de lei, preț final. Diferența este achitată de Primăria Capitalei.
În Iași sau Cluj căldura e mai scumpă
Prețul din București este cel mai mic preț din țară. Spre exemplu, prețul gigacaloriei a fost de 245 de lei la Iași, în sezonul rece trecut, potrivit BZI.ro. În aprilie, compania franceză Veolia, care se ocupa de căldură în Iași, a anunțat primăria că renunță la contract, invocând pierderi de 150 de milioane de lei, conform Economedia.ro.
La Cluj, prețul plătit de populație pentru gigacalorie este de 242 de lei, conform site-ului Termonapoca, societatea de profil din oraș.
Prețul final, abia la sfârșit de octombrie
Nicușor Dan spune că prețul final pentru populație va putea fi aflat abia la final de octombrie.
În ceea ce priveşte cele 560.000 de apartamente care primesc căldură de la Municipalitate pe sistemul centralizat, referitor la prețul pe care îl vor plăti bucureștenii anul acesta, vom ști la sfârşitul lunii octombrie. Pentru moment, a fost negocierea între Romgaz, ca producător de gaz, şi ELCEN, care este producătorul de energie termică. Negocierea s-a încheiat, eu nu am putut interveni, pentru că ELCEN nu este în subordinea PMB.
Nicușor Dan:
Lanțul Romgaz-ELCEN-Termoenergetica
Contactat de către Libertatea, producătorul de gaze Romgaz – controlat în proporție de 70% de Ministerul Energiei – a arătat că prețul gazelor este confidențial.
„Prețul de furnizare al gazelor naturale ROMGAZ ofertat ELCEN București este fundamentat în baza politicii de comercializare pe care compania o aplică începând cu anul 2019, politică comercială care este aplicată în raport cu toate contractele de furnizare gaze naturale încheiate de ROMGAZ”, potrivit reprezentanților companiei.
La rândul său, ELCEN a transmis în data de 27 septembrie că actual adițional la contractul de gaze se află în curs de perfectare și urma să fie semnat.
Prețul poate fi prezentat însă „doar în măsura în care clauzele de confidențialitate permit acest lucru”.
Conform surselor Libertatea, ELCEN produce o gigacalorie la 190 de lei, iar restul până la peste 500 de lei sunt adaosul aplicat de Termoenergetica, cauzat de pierderile din rețea.
ELCEN are de recuperat creanțe de 400 de milioane de lei de la Termoenergetica.
PMB spune însă că datoriile sale către Termoenergetica erau de doar 298 de milioane de lei la final de septembrie.
Scenarii de scumpire în București
O scumpire cu 20% a prețului final plătit de consumator înseamnă că noul preț ar putea fi de 195 de lei pe gigacalorie, față de cei 163 de lei facturați în acest moment.
O scumpire cu 60% înseamnă un tarif 260 de lei pe gigacalorie pentru populație.
Prețul final va fi dat în funcție de mărimea subvenției, iar aceasta depinde, potrivit lui Nicușor Dan, și de câți bani acordă Guvernul.
Într-o lună normală de sezon rece, un apartament de două camere consumă de regulă o gigacalorie.
Vicepreședinte ANRE: „Ce ține de noi este avizarea prețurilor”
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) spune că, în săptămânile care urmează, va aviza prețurile finale la gigacalorie.
„Ce ține de noi este avizarea prețurilor finale. În cursul acestei luni vom calcula prețurile finale, în 2-3 săptămâni vom da lista finală”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), pentru Libertatea.
UE a cerut eliminarea subvenției date de primării
Mai mult, situația încălzirii se va complica și mai tare în viitor. Comisia Europeană a cerut eliminarea acestor subvenții acordate generalizat de către primării și subvenționarea doar a acelor consumatori care sunt vulnerabili, potrivit lui Bege.
Legea privind consumatorii vulnerabili a fost promulgată recent.
Această iarnă ar putea fi ultima în care vor mai putea fi acordate subvenții de către primării, potrivit surselor Libertatea. Executivul european a cerut un calendar de eliminare a acestora.
Comisia Europeană a cerut eliminarea subvențiilor prima oară în anul 2018, potrivit Profit.ro.
Foto: Shutterstock