Ordonanţa de modificare a Codului fiscal a fost adoptată de Guvern pe 15 iulie. Unele măsuri au intrat în vigoare pe 1 august, altele vor intra pe 1 ianuarie 2023.

Astfel, în cazul țigărilor, acciza totală s-a majorat din 1 august, de la 563,97 lei/1.000 de ţigarete, la 594,97 lei/1.000 de ţigarete, ceea ce înseamnă că fumătorii vor scoate mai mulți bani din buzunar.

Totodată, de la 1 august s-a majorat şi acciza la alcool, prin urmare și la bere. Potrivit directorului general al Asociației Berarii României, care reunește cei mai importanți producători de bere – Bergenbier, Heineken, Ursus -, acciza crește cu 20%.

„Această creștere apare într-un context economic local care este deja foarte dificil, marcat de efectele pandemiei, de războiul din Ucraina, dar și de creșterea accelerată a inflației”, a spus Julia Leferman, director general, conform hotnews.ro. Practic, berea la halbă s-ar putea scumpi cu până la 2-3 lei, în funcție de producător şi de locație, iar berea din supermarket ar putea costa cu până la 1 leu mai mult.

Alte măsuri în vigoare de la 1 august

De asemenea, munca part-time este supraimpozitată de la 1 august. Astfel, pentru un contract de muncă de acest tip, angajatorul va trebui să achite taxe la nivelul salariului minim. În acest context, există temeri că ar putea crește munca la negru, iar firmele mici s-ar putea închide.

În ceea ce priveşte veniturile din jocuri de noroc, cotele de impozit vor fi modificate progresiv de la 1 august, astfel: 3% până la 10.000 de lei inclusiv, 300 de lei + 20% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 de lei și 11.650 de lei + 40% pentru ceea ce depăşeşte 66.750 de lei.

„De la 1 august se scumpesc accizele, iar TVA se modifică de la 1 ianuarie. Însă sunt mai mulți factori care intră în componența scumpirilor, pe lângă TVA și aceste accize”, a precizat analistul fiscal Robert Croitoru pentru ziare.com.

„Sunt scumpiri date de inflație, de modificările cursului valutar, de scumpirea carburantului, de scumpirea forței de muncă – toate acestea intră în prețul final de vânzare”, a adăugat specialistul.

TVA în HoReCa crește de la 1 ianuarie 2023

De la 1 ianuarie 2023 vor fi alte majorări de taxe, din cauza creșterii TVA. Printre altele, TVA pentru sucurile dulci pe bază de zahăr, dar și la berea fără alcool, va crește de la 9% la 19%.

Totodată, de la 1 ianuarie va creşte şi impozitul pe proprietăți, dar se va majora şi impozitarea chiriilor pentru proprietari, adică aceştia vor plăti 10% din suma efectivă încasată, după ce a fost eliminată facilitatea de scutire a impozitului pentru 40% din veniturile încasate.

Tot de la 1 ianuarie 2023, TVA se va majora de la 5% la 9% pentru cazarea în hoteluri, dar și pentru mesele la restaurant și serviciile de catering. Totuși, românii vor simți scumpirile încă din acest an, spun analiștii.

Mulți proprietari se vor adapta și vor crește prețurile mult mai repede. Pentru că este și asta o tehnică de marketing, să nu umfli atunci prețurile.

Robert Croitoru, analist fiscal:

El a subliniat că o creştere etapizată a prețurilor la restaurante sau la serviciile de catering va face ca diferența de câțiva zeci de lei în plus să fie percepută mai greu.

„Crești prețurile treptat și le adaptezi la niște estimări. Astfel încât, atunci când va veni clientul la tine la restaurant, să nu resimtă o diferență de 30 de lei, de exemplu”, a adăugat analistul fiscal.

 
 

Urmărește-ne pe Google News